Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 16 09 2006, en geplaatst in de categorie ~ brood/gebak/snoep.

Italiaanse pruimentaart

Met een overschot aan pruimen en een oven die ik nog wat beter wil leren kennen, moest deze taart wel gemaakt worden. De foto uit Tessa Kiros’ Twaalf zag er ook al zo mooi uit. En over een maand of wat maak je ‘m gewoon met verse peren of appels.

pruimentaart12 (ca 900 gr) rijpe pruimen
150 g gesmolten boter
3 eieren
150 gr kristalsuiker
1 tl vanille-essence (of vanillepoeder)
250 gr bloem
1,5 tl bakpoeder
1,2 dl melk
extra suiker en boter

Ronde bakvorm invetten
Bloem zeven
Boter voorzichtig laten smelten
Oven op 180 gr voorverwarmen (170 dus in de mijne ;-)).
Pruimen wassen, halveren en pit verwijderen, eventueel nogmaals halveren
Eieren loskloppen met suiker en vanille-essence tot een schuimig geheel is
Gezeefde bloem en bakpoeder erdoor roeren (niet meer kloppen)
Gesmolten boter en de melk erdoor
Dun laagje deeg in de vorm gieten, driekwart van de pruimen erop en dan de rest van het deeg. Bovenop de laatste pruimen leggen en licht indrukken. Naar wens nog wat suiker over het beslag strooien
Een uur in de oven.

41 reacties

 1. vincent
  07/24/2007

  Ik heb een overschot aan pruimen,dus dit recept ga ik zeker proberen.

  Alvast bedankt.

 2. eediete
  07/25/2007

  zeker doen, vincent, want het is een erg lekkere taart!

 3. nelly
  08/02/2007

  Bedankt voor het recept.
  Ik ga hem nu voor de 2e keer bakken, want hij is lekker!

 4. Wanda
  08/02/2007

  Vandaag de pruimentaart gebakken. Echt heel lekker.
  Het recept heb ik samen met een stuk taart al
  doorgegeven. Ik ga het ook nog proberen met bramen.

 5. Maria
  08/03/2007

  De Italiaanse Pruimentaart is super goed gelukt en erg lekker. Jammer dat ik het recept niet eerder had gezien, mijn pruimenboom is helaas leeg geplukt.( De rest van de pruimen zit in mijn zelfgemaakte jam) anders ging ik hem zeker nog eens maken.
  Ga hem ook zeker met appels maken.

 6. eediete
  08/07/2007

  ik weet niet waar dit recept gepromoot is, dat ineens in 1 weekend 3 reacties gegeven worden, maar leuk vind ik het wel ;-)!

 7. Ilse
  08/08/2007

  Dit is een heeeeerlijke taart en het recept gaat nu per mail de wereld rond! Je verdient het om er beroemd mee te worden :-)
  De eerste keer met pruimen en de tweede keer met bramen en bessen, allebei zalig … alsof er een engeltje over je tong …

 8. eediete
  08/08/2007

  had ik ‘m nu maar zelf verzonnen, maar die eer moet ik toch echt aan Tessa Kiros laten.
  met peren is deze taart overigens ook errug lekker!

 9. Adriana
  08/09/2007

  Vandaag heb ik deze heerlijke taart bij mijn moeder gegeten.
  Zij had gekozen voor mirabellen wat ook een uitstekende vrucht is
  voor dit recept. Misschien ook lekker met een scheutje eau de vie
  van mirabellen erdoor en een bolletje vanille-ijs als dessert.

 10. Wanda
  08/12/2007

  En vandaag heb ik de perenversie gemaakt, heerlijk.
  Dit wordt een recept om te onthouden voor allerlei soorten fruit.Zojuist het recept nog even doorgemaild aan andere pruimenboomhouders.

 11. sonja
  08/21/2007

  Allereerst bedankt voor ‘t recept.
  Alles leek goed te gaan. Ook zag de pruimentaart
  er erg smakelijk uit. Helaas is de smaak te zout.
  Had ik boter zonder zout moeten gebruiken of zou
  mijn dosering bakpoeder teveel zijn geweest.
  Hebt u enig idee wat er mis is gegaan.
  Ik zou het graag nog eens proberen want deze taart
  lijkt me zeker de moeite waard.

  Ik hoop op een reactie en op een sukselvol resul-
  taat.

  Vriendelijk groeten,

  Sonja

 12. eediete
  08/22/2007

  beste sonja, ik zou zeker ongezouten boter voor een recept gebruiken. dat is in Nederland toch wel de ‘standaard’-boter. en of het aan de hoeveelheid bakpoeder ligt, dat weet ik niet, aangezien je niet opgeeft hoeveel je hebt toegevoegd.
  met het recept zelf heb ik nooit problemen gehad.
  succes met je volgende poging(en)!

 13. Nicole
  08/23/2007

  Bedankt voor dit recept,

  Na het lezen van alle positieve reacties ben ik ook aan de slag gegaan.
  Op zich vind ik de taart wel lekker geworden (hoewel ie van mij nog wat zoeter had gemogen)
  Wat ik me wel af vraag is het volgende:
  Een aantal pruimen zijn bitter geworden na het bakken..vooral de pruimen die onder in de taart zitten heb ik het idee…
  Iemand die dit herkent ? wat doe ik verkeerd of kan ik anders doen ? Of hoort dat erbij ?

 14. eediete
  08/23/2007

  misschien de volgende keer zoetere pruimen nemen?

 15. Celeste
  08/23/2007

  Hij lijkt me zalig.. nu nog de suiker, eieren en melk vervangen voor mijn zoon.. dat wordt nog puzzelen..

 16. ~wilma~
  08/23/2007

  Hij is heerlijk de pruimentaart.Al liggen de pruimen bij mij ook onderin de taart?Maakt ons niet uit,hij smaakt prima.Morgen ga ik de 4e maken.Hij is ook zo klaar!!Ik ga nog meer snuffelen op je site!Leuk dat je ook even bij mij kwam gluren.Hoe vond je me eigenlijk??
  Groetjes van Wilma

 17. eediete
  08/24/2007

  als er naar mijn blog gelinkt wordt, dan zie ik dat (ergens achter de schermen). een erg leuke en handige optie ;-)

 18. sonja
  08/27/2007

  Dit pruimentaartje kreeg nog een staartje.
  Toptaartje….. met een sterk verhaal.
  Het mystery rondom de te zoute taart is opgelost,
  de dader is gevonden. Afgelopen weekend nog maar
  eens aan de slag gegaan met het recept, het moet
  toch goed kunnen dacht ik. En bij elke stap maar even proeven van ‘t beslag. Totdat ik na het mixen van de suiker en de eieren al een zoute smaak constateerde. Nou ja, dan toch maar de voorraadbus met suiker inspecteren. De suiker proeft zoutig zoet. Wat blijkt na grondig speurwerk: ik heb altijd een klein tupperware doosje met suiker in de voorraadkast staan, deze neem ik mee als we samen met mijn moeder onderweg zijn met de auto en koffie meenemen. M’n moeder drinkt namelijk als enige suiker in de koffie. Toen dit bakje leeg was heb ik hem eens gevuld met zout van de buurvrouw omdat m’n keukenzout op was. U raadt het waarschijnlijk al, het zout is bij een opruimaktie van mijn man in de voorraadpot suiker beland. We kunnen er nu letterlijk en figuurlijk smakelijk om lachen.

 19. eediete
  08/27/2007

  mooi verhaal, Sonja, en gelukkig ben je achter de oorzaak gekomen van het teveel aan zout. en we hebben allemaal weer een les geleerd: nooit andere producten in bakjes met een specifieke bestemming doen ;-)

 20. Maria
  09/18/2007

  Heb de taart nu met appels gemaakt, is erg lekker met wat poedersuiker erover.

 21. janneke
  11/06/2007

  hoi edith, vanuit Canada enorm bedankt voor dit recept, ik heb de taart al zeker 4 keer gemaakt met verschillende vruchten en elke keer is het een enorm succes. Ziet er ook heel mooi uit vooral met wat poedersuiker voordat ie op tafel komt. De laatste perentaart was ook verukkelijk, heb het recept al aan diverse canadese vriendinnen gegeven, zo gaat het dus de wereld rond.
  groetjes Janneke

 22. eediete
  11/06/2007

  een toppertje is het, dat is waar. leuk om te lezen dat deze taart zo in de smaak valt.

 23. Patrick
  11/13/2007

  Mijn vraag over pruimentaart.
  Hoeveel gram bloem en boter gebruiken?/
  En de rest van ander beslag deeg ook hoeveel?/
  Ik ga vandag maken voor eerst.
  Eerst op grammen weten.
  Dank u wel.

 24. eediete
  11/14/2007

  beste Patrick, dat staat toch gewoon in het recept hierboven? succes met het bakken!

 25. (Koken met) Karin
  11/23/2007

  Hoi Edith,
  natuurlijk nieuwsgierig geworden naar aanleiding van je pruimentaartverhaal bij Janneke in Den Haag heb ik (eindelijk) naar je doorgelinkt. Ik ga ‘m maken! Maar dan met peren dus ;-)
  http://koken.blogo.nl/?comments/20071123-recept-pruimentaart.html

 26. ellem
  08/29/2009

  Blijft nog steeds eenpopulair recept! Ik zocht op Google en kwam op jouw pruimentaartje uit. Het was er nog nooit van gekomen om het eens te maken, vandaag dus. Een geweldig aanbod met mooie pruimen op de markt daar moest iets lekkers mee gemaakt worden, prima deeg, daar kan nog veel meer mee!
  Groetjes ellen.

 27. Edith
  08/31/2009

  Het is zeker een toprecept, maar zoals ik hierboven ook al eens schreef: het is helaas niet van mezelf!

 28. elly kamp
  08/19/2010

  Ik ga morgen dit recept proberen, moeten de pruimen geschild worden?
  De schil is nogal dik.
  Elly

 29. Edith
  08/19/2010

  In principe niet, Elly, de schil zou in de oven zachter moeten worden. Maar goed, ik weet niet hoe het met de schil van jouw pruimen is, dus pin me er niet op vast. ;-) succes!

 30. Eilko
  09/14/2010

  Heb hem nu in de oven met glutenvrij deeg. Dat pakt altijd net wat anders uit, dus ik ben benieuwd. Over een uurtje weten we meer.
  ik heb ongeveer de maten aangehouden die in het recept staan.

 31. Eilko
  09/15/2010

  De taart op zich is prima gelukt en smaakt heerlijk. Alleen had ik wat ruzie met de oven zodat de onderkant wat zwart is gebakken. Volgende keer met glutenvrij deeg mijn oven iets zachter en iets langer er in denk ik. Maar deze is zelfs voor zo’n knuppel als ik zeer goed te doen dus!

 32. Edith
  09/15/2010

  Ah, ruzie met je oven, dat kan je beter niet hebben! Dat heb ik in het verleden ook gehad, en was blij toen ik dat kreng eindelijk het raam uit kon kieperen.. Bij wijze van spreken dan, he?
  En Eilko, wil je voor andere mensen hieronder opschrijven wat je precies gedaan hebt? Dan hebben zij er ook wat aan!

 33. […] Het was al echt lang geleden dat we op de Helmondse zaterdagmarkt waren. Wat een genot toch weer!!! Daar kunnen veel buitenlandse markten niet tegenop. Het aanbod, de sfeer, geweldig!!! We kochten een flinke voorraad groenten, fruit, vis en zo nog het een en ander. (ook eindelijk de stofzuigerzakken gevonden voor onze buitenmodel stofzuiger op de camping!). Onze vaste leverancier van sinaasappelen was er ook weer met citrusvruchten, zoals altijd prima kwaliteit, en divers fruit van het seizoen. Ik had er nog niet echt over nagedacht maar uit het aanbod bleek dat het nu toch echt pruimentijd is!!! Ik kocht een kilo mooie Reine Victoria’s. Thuis bedacht ik dat ik voor het zaterdagbezoek toch wel een taartje wilde bakken. Dat zou dus mooi een pruimentaartje kunnen worden. Even een recept zoeken…Daar kwam ik zowaar uit op de beroemde pruimentaart van Edith! Ze schreef er al over in september 2006 en we hadden er een gezellig gesprek over op de bijeenkomst bij Janneke. Karin maakte vervolgens een pruimentaart maar dan met peren. Ik volgde vandaag, keurig netjes helemaal, het recept van Edith! […]

 34. Els
  07/28/2012

  Wat n heerlijke taart!!!
  Heb je nog meer van die lekkere recepten????
  Bedankt…..

  grtjs Els

 35. […] Het is een eenvoudig recept met een uitstekende uitkomst. Het recept komt van de volgende website: http://www.eediete.nl/keuken/?p=85 en komt van oorsprong uit het boek "Twaalf" van Tessa […]

 36. Anneke
  08/03/2015

  Wat doe im als de pruimen niet zoet genoeg zijn (afhankelijk van de soort).

  Groetjes, Anneke

  • Edith
   09/03/2015

   In dat geval, Anneke, dan zou ik de pruimen na het snijden bestrooien met wat suiker en zo even een half uurtje laten staan voordat je ze in de taart verwerkt.

 37. rika vd sloot
  08/03/2016

  Vandaag samen met mijn zoontje gemaakt. Hij smaakte heerlijk! šŸ˜€

 38. Kwetsentaart
  08/28/2016

  Ik heb het recept gemaakt met 70gr suiker. Ook nog altijd heerlijk van smaak en minder calorieƫn.

 39. […] Het is een eenvoudig recept met een uitstekende uitkomst. Het recept komt van de volgende website: http://www.eediete.nl/keuken/?p=85Ā en komt van oorsprong uit het boek “Twaalf”Ā van Tessa […]

Laat een reactie achter

BlogSociety

@EdithDourleijn