Hoe start je met een duurzame leefstijl?

Ben jij je ervan bewust dat je een stuk groener, milieubewuster en dus duurzamer zou kunnen leven door kleine aanpassingen in je dagelijkse leven te maken? Duurzaam leven is een mooie leefstijl, waarbij je bewust kiest voor een manier van leven die de wereld en de natuur zo min mogelijk schaadt. Je hoeft niet volledig duurzaam te leven, om toch een kleine verandering teweeg te kunnen brengen. Je kunt ook kleine aanpassingen doorvoeren, waardoor je ecologische voetafdruk in ieder geval een stukje kleiner wordt. In deze blog krijg je tips om duurzamer te leven. Zo zorg je beter voor jezelf, anderen, de natuur en uiteindelijk de planeet.

Zet de eerste kleine stappen naar een duurzamer leven

Wil je duurzamer leven? Dan kun je beginnen met het verbruiken van minder stroom én overstappen op zonne-energie of groene stroom. Dit is maar een kleine aanpassing, om toch iets duurzamer te leven. Verder kun je proberen om jezelf bewust te maken van wat je dagelijks weggooit en proberen je afval te scheiden. Een andere manier om met kleine stappen duurzamer te leven is om te kiezen voor biologische schoonmaakproducten, make-up en kleding.

Let vooral op de kwaliteit en de afkomt van je voeding

Duurzaam leven heeft ook te maken met duurzaam eten en drinken. Hoe korter de route van jouw voedingsmiddelen naar jou is, hoe minder CO2 er wordt uitgestoten. Je zou er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om direct bij boeren of kashouders te shoppen voor je groente en fruit. Je kunt ook melk, kaas en eieren bij de lokale boeren kopen. Ga je toch naar de supermarkt, kies dan voor een bezoek aan de duurzamere varianten, dan de grote keten. Je kunt er ook voor kiezen om vegetarisch te worden of om biologisch te gaan eten. Hoe beter je weet waar jouw eten precies vandaan komt, hoe meer invloed je op de duurzaamheid ervan hebt. Je kunt ook je eigen groente en fruit gaan verbouwen.

Kies ervoor om een stuk milieubewuster te reizen

Wist je dat een vliegreis erg slecht is voor het milieu en dat je uit veel duurzamere manieren van vakantie vieren kunt kiezen? Om minder CO2 uit te stoten tijdens je vakantie, kun je er beter voor kiezen om met de auto of de trein op vakantie te gaan. Is je vakantiebestemming op een redelijke afstand van je woning terug te vinden? Dan kun je er zelfs voor kiezen om er een fietsvakantie van te maken. Wanneer je duurzamer reist, kun je weer een stapje in de richting van een duurzaam leven zetten. Een groot voordeel van reizen per trein of met de fiets is dat je meer de tijd neemt om op je vakantiebestemming aan te komen.

Verder kun je op die manier ook veel beter van je omgeving genieten en ook nog eens meer zien tijdens je reis. Wanneer je bewust reist, kun je jouw ecologische voetafdruk weer een stukje verkleinen en werk je mee aan een gezondere en groenere wereld.