Gezond grillen: hoe je vetarm vlees kunt bereiden op de grillpan

Gezond grillen hoe je vetarm vlees kunt bereiden op de grillpan

Grillen is een heerlijke manier om vlees te bereiden. Het is snel, gemakkelijk en zorgt voor die kenmerkende rokerige smaak. Maar als je op je gezondheid let, is het belangrijk om op te letten welk vlees je op de grillpan legt en hoe je het bereidt. Gelukkig zijn er manieren om vetarm vlees te bereiden op de grillpan en toch te genieten van de smaak van gegrild vlees.

Kies de beste grillpan

Een goede grillpan is belangrijk voor het bereiden van vetarm vlees. Kies een pan die gemaakt is van gietijzer of aluminium, omdat deze materialen de warmte goed vasthouden en gelijkmatig verdelen. Zo voorkom je dat het vlees aanbrandt of niet gelijkmatig gaar wordt. Een pan met een geribbelde bodem is ideaal omdat het het vlees van onderen niet in contact brengt met het vet. Zo wordt het vet dat van het vlees afkomt niet opnieuw opgenomen, waardoor je een gezondere maaltijd hebt.

Kies het juiste vlees

Het kiezen van het juiste vlees is net zo belangrijk als het kiezen van de beste grillpan. Kies mager vlees zoals kipfilet, kalkoenfilet, varkenshaas of rundvlees met weinig vet. Vermijd vlees met veel marmering, omdat dit vaak betekent dat er veel vet in het vlees zit. Door magere vlees te kiezen, vermindert u de hoeveelheid vet en calorieën in uw maaltijd.

Bereid het vlees voor

Voordat je het vlees op de grillpan legt, is het belangrijk om het goed voor te bereiden. Verwijder overtollig vet en snijd het vlees in gelijke stukken. Bestrooi het met kruiden zoals peper, zout, knoflookpoeder, paprikapoeder of andere kruiden naar keuze. Voor extra smaak kun je het vlees marineren in een mengsel van olie, azijn en kruiden. Het marineren zorgt ervoor dat het vlees malser wordt en geeft het extra smaak.

Grill het vlees

Wanneer de grillpan heet is, leg je het vlees erop. Zorg ervoor dat het vlees niet te dicht bij elkaar ligt, zodat het gelijkmatig kan worden gegrild. Draai het vlees regelmatig om zodat het aan alle kanten gelijkmatig gaar wordt. Let erop dat het vlees niet te lang op de grillpan ligt, omdat het anders taai en droog kan worden.

Schoonmaken van de grillpan

Na het grillen is het belangrijk om de grillpan goed schoon te maken. Als er vet en voedselresten op pannen blijft zitten, kan dit leiden tot verbranding en rook tijdens het grillen. Laat de pan afkoelen en verwijder dan voorzichtig de resten met keukenpapier. Als er hardnekkige resten op de pan blijven zitten, kun je deze inweken met warm water en een beetje afwasmiddel voordat je ze verwijdert. Spoel de pan daarna af en droog deze goed af. 

Alternatieven voor vlees

Als je helemaal geen vlees wilt eten, zijn er nog steeds tal van opties voor op de grillpan. Groenten zoals paprika’s, courgette, aubergine en champignons zijn heerlijk gegrild. Je kunt ook tofu grillen voor een eiwitrijke optie. Er zijn tal van vegetarische recepten die perfect zijn voor op de grillpan.

Conclusie

Het grillen van vetarm vlees in een grillpan is een gezonde en heerlijke manier om vlees te bereiden. Door de juiste grillpan te kiezen, het juiste vlees te kiezen en het vlees goed voor te bereiden, kun je een gezonde maaltijd op tafel zetten zonder dat je de smaak hoeft op te offeren. Als je helemaal geen vlees wilt eten, zijn er nog steeds tal van opties voor op de grillpan. Met deze tips kun je gezond grillen en genieten van een heerlijke maaltijd.

Tip: wij raden de Primecook – Grillpan aan! Dit is naar onze mening de beste grillpan.