De beste tips voor een gezonde lifestyle

Wil je graag je lifestyle aanpassen en gezonder gaan leven? Dan kun je dit op verschillende manieren aanvliegen. Het is belangrijk dat je mindset in orde is en je zeker weet dat je voor de verandering wil vechten. Een gezonde lifestyle toepassen, is namelijk niet makkelijk en vergt veel doorzettingsvermogen. Stel doelen op, deel deze doelen in behapbare stukken op en ga er dan direct mee aan de slag. In deze blog lees je meer over het eigen maken van een gezonde leefstijl.

Wat is een gezonde leefstijl en wat valt hier allemaal onder?
Gezond leven klinkt makkelijker gezegd dan gedaan. Mensen kunnen hun gedrag namelijk moeilijker veranderen, als je het gedrag dat je wil aanpakken voor een lange tijd hebt vertoond. Onder een gezonde lifestyle wordt gezond eten, bewegen en slapen gerekend. Werk je zittend? Dan zou je dit al moeten aanpakken, door wat vaker staand te werken. Het is belangrijk dat je de verandering in kleine stappen opdeelt. Probeer eerst bijvoorbeeld je slaap- of beweegroutine aan te pakken, voordat je alles tegelijk doet. Je kunt het beter in één keer goed doen, dan van alles een beetje doen en uiteindelijk opgeven.

Zorg ervoor dat je gezond eet en drinkt

Wanneer je aan een gezonde leefstijl denkt, denk je zeker aan gezond eten en drinken. Vermijd te veel koffie of alcohol in ieder geval. Daarnaast eet je het gezondst, door gevarieerd te eten. Op die manier krijg je ook telkens verschillende vitaminen en mineralen binnen. Je lichaam kan niet zonder gezonde voedingsstoffen. Om je gezondheid een boost te geven, zou je ook wat vitamines of mineralen kunnen slikken bij je ontbijt en/of diner. Verder is de regelmaat van je eet- en drinkgedrag belangrijk. Eet tenminste drie keer per dag en kies ervoor om tussen de 2 en 3 liter water te drinken.

Verder is het belangrijk om op je kauwgedrag te letten, hoe beter en steviger je kauwt, hoe beter de voedingsstoffen door je lichaam kunnen worden opgenomen. Sta hier dus gerust bij stil als je aan het eten bent.

Kies voor een rustgevend slaapritme en voldoende beweging

Slaap is belangrijker voor een mens dan je in eerste instantie zou denken. Wanneer je slaapt, laad je eigenlijk je eigen batterij op. Je telefoon leg je ook om de zoveel tijd aan de lader, zorg er dus voor dat jij jezelf ook voldoende oplaadt om een gezonde leefstijl te hanteren. Hoewel slaap erg belangrijk is, is het niet de bedoeling dat je te lang slaapt. Zeven tot acht uur slaap per nacht is eigenlijk al voldoende. Merk je dat je niet kunt functioneren zoals je zou willen op zeven tot acht uur slaap? Dan kan het zijn dat er iets onderliggends aan de hand is, waar de huisarts je meer over kan vertellen.

Je kunt je slaapritme verbeteren door iedere dag ongeveer rond dezelfde tijd naar bed te gaan en op dezelfde tijd op te staan. Verder is het belangrijk dat je minstens 30 minuten per dag intensief aan het bewegen bent. Hardlopen, sporten of fietsen valt hieronder.