Diëten en alcohol drinken: kan dat wel samen?

Diëten en alcohol drinken kan dat wel samen

De zomer is weer voorbij. Dat betekent voor veel mensen dat het weer tijd wordt hun gezonde levensstijl op te pakken en de overtollige vakantiekilo’s te verliezen. Gelukkig is gezonder eten na de vakantie vaak een stuk gemakkelijker. Toch betekent een dieet ook vaak dat je dingen moet laten waar je dol op bent. Of in elk geval sterk mee moeten minderen. Alcohol hoort daar zeker bij. Toch wel een beetje saai. Misschien mis je je dagelijkse versnapering of dat ene glaasje in het weekend. Gelukkig hebben we goed nieuws. Alcohol volledig laten staan tijdens een dieet is namelijk niet nodig. Met behulp van de volgende tips ontdek jij hoe alcohol en diëten toch nog samen kunnen gaan. 

Weet wat je drinkt 

Allereerst is het belangrijk om te beseffen dat alcohol niet voor niets geschrapt wordt in de meeste diëten. Dit komt vooral doordat alcohol relatief veel calorieën bevat. Om te kunnen afvallen, moet je simpelweg minder calorieën eten dan je verbrandt. Dat betekent dat je lichaam vetreserves gaat aanspreken en je dus afvalt. Als jij heel netjes eet en je volledig laat gaan met het drinken van suikerrijke alcoholische dranken, dan kan dit dus toch nog betekenen dat je niet afvalt of zelfs aankomt!

Het draait dus allemaal om balans. Weet hoeveel calorieën er in een glaasje alcohol zitten. Zo kun je hier rekening mee houden gedurende de dag, zodat je alsnog in een calorietekort van circa 500 calorieën per dag komt. Dit betekent dus dat je vijfhonderd calorieën minder eet en drinkt dan je dagelijkse energiebehoefte. 

Het ene drankje bevat bovendien meer calorieën dan het andere. Zo is rode wijn bijvoorbeeld een veel betere keuze dan een suikerrijke cocktail. Tijdens je dieet moet je gewoon de juiste beslissingen maken. Online wijn bestellen kan dus gelukkig prima terwijl je op dieet bent!

Wissel af met water 

Ga je een avondje stappen? Probeer dan telkens ieder glas alcohol af te wisselen met een glas water. Op die manier zorg je ervoor dat je meer gehydrateerd raakt en sneller vol zit. Bovendien drink je hierdoor minder alcohol en krijg je dus ook minder calorieën binnen. Bijkomend voordeel is dat je hierdoor ook minder snel uitdroogt en daardoor de kans op een stevige kater de volgende dag verkleind. Win-win! 

Beperk het aantal glazen per week 


Alcohol kan het beste bewaard blijven voor speciale momenten. Bijvoorbeeld een feestje of dat ene glas om het weekend in te luiden. Het mooie van een gezonde levensstijl is dat je eigenlijk niets hoeft te laten. Je moet enkel de juiste balans vinden. Dat betekent dat je mag eten en drinken wat je wilt, maar dat je dit allemaal met mate doet. Op die manier zal je nooit te zwaar of te licht worden. Je geeft je lichaam wat het nodig heeft en zorgt ook voor de ruimte om jezelf soms te trakteren op iets waar je echt van kunt genieten. In dit geval dus misschien een glaasje wijn of een biertje, maar dat kan ook een keer een vette hap zijn.