Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 01 08 2010, en geplaatst in de categorie w.v.t.t.k..

Foodblogevent: De vakantieboodschappen

nset lime marmaladeIk zal een bekentenis doen: als ik ingredienten op vakantie koop, kan het vaak wel even duren voor ik er thuis ook daadwerkelijk mee ga koken. Over de reden ervan ga ik niet filosoferen. Maar dat het echt waar is, bewijst dit voorbeeld wel. Pas een week of twee geleden heb ik een potje jam opengemaakt dat ik toen in Australie kocht. Het is een potje jam van het merk Outback Spirit en gemaakt van Sunset Lime, een soort besje dat de Aboriginals aten en nog eten. Het smaakt naar limoen, vandaar de naam. En het is inderdaad, met extra appel, gember en specerijen, een heerlijk frisse jam.
Het bracht we op het idee om dit het food(b)logevent het thema De vakantieboodschappen mee te geven. Dit is immers de tijd dat we net zijn geweest of een vakantie snel in het vooruitschiet hebben. Wat staat er op je lijstje om mee terug te nemen van je vakantiebestemming? Of wat heb je er (pas of wat langer geleden) van meegenomen? Kan je er meer over vertellen? Hoe gebruik je het? En was het goed genoeg om je weer terug te brengen op je vakantiebestemming? En moeten wij het ook meenemen als we in dat land of die regio zijn, of kunnen we het maar beter laten staan? Wat mij betreft telt keukengerei ook!

Meedoen? Laat hieronder weten wat jij geblogt hebt over je vakantieboodschappen, of stuur een email naar eediete<>gmail.com als je geen blog hebt. Eind augustus worden alle inzendingen op een rijtje gezet en hebben we hopelijk een mooi overzichtje om onze volgende vakanties en reizen op af te stemmen.

Update: Op Twitter kwam al het verzoek om daar ook mee te kunnen doen. Dat wordt via #vakantieboodschappen dus!

33 reacties

 1. Lizet
  08/01/2010

  Nou Edith, dat is simpel, nog nauwelijks vakantie gevierd dit jaar, wel een datje Bad Bentheim na een werkdag even over de Nederlandse grens. Dit brachten we mee uit de lokale super: ijspoeder, het staat op foodlog

  http://www.foodlog.nl/product/bericht/toverpoeder/

 2. Edith
  08/01/2010

  Ha, dat is lekker snel Lizet. En vakantie kan wat mij betreft trouwens ook in Nederland hebben plaatsgevonden, op sommige plekken heb je mooie producten die je elders niet kunt krijgen. Dus die tellen ook mee!

 3. mevrouw de Vries
  08/01/2010

  Poging 2 ;-)

  Onze vakantieboodschappen vind je hier: http://rinsmaendevries.blogspot.com/2010/08/stinkkaas-en-andere-vakantieboodschappe.html

  Erg leuk, dit onderwerp! Ik kijk uit naar de linklijst. Lekker lekkerbekken :-)

 4. Edith
  08/01/2010

  Dankje mevrouw De Vries! Ik had op een verkeerd knopje gedrukt. Bloggen jullie ook over eten en koken, of alleen over jullie reizen? Hoe dan ook, welkom in dit event!

 5. mevrouw de Vries
  08/02/2010

  @Edith,

  Nou tot nu toe brachten we alleen de tripjes in kaart maar ik ben als blogger toch wel gehecht aan dit soort dingen dus probeer ik het zoveel mogelijk uit te bouwen. Koken op reis hoort daar zeker wel bij. Eten ook. Overnachten in hotels evenzo. Dus ik denk dat ik nog even verder brouw op een perfecte formule voor ons reisblog. In de tussentijd laat ik me hier inspireren :-)

 6. Yvon
  08/02/2010

  Denk dat er helaas geen vakantie inzit dit jaar, wel worden er producten voor ons meegenomen. O.a. een cataplana (spijt dat ik die niet had meegenomen) en sardientjespaté (kan het hier nergens vinden).

 7. Edith
  08/02/2010

  En sardientjespate zelf maken, Yvon? Jammer dat je niet weggaat, maar het hoeft wat mij betreft niet over de vakantie van deze zomer te gaan, mag ook van afgelopen jaren, hoor!

 8. Yvon
  08/03/2010

  Misschien nog wel kort weg, maar ook dan laat ik met pijn in mijn hart de pup (nouja kleuter inmiddels met 4,5 maand) achter. Valencia, Tavira, Cadiz, zoiets zou wel leuk zijn. Maar als het ook over vorige jaren mag gaan denk ik nog even na.
  Zelf maken kan, maar voor ik daar aan begin: 2 Portugese winkels ontdekt (Zoutmanstraat en Prinsestraat).

 9. Saskia
  08/04/2010

  Erg leuk thema!!

  Ik ben net terug van een fantastische reis in Peru en heb van daar cocabladeren, Pisco en biologisch zout meegenomen. Binnenkort dus misschien mijn recept voor Pisco Sour of een thee met cocabladeren.

  Er staat hier ook nog een paëllapakketje te blinken dat mijn vriend (ondertussen eigenlijk echtgenoot, maar dat klinkt zo oud :) ). meegenomen heeft uit Valencia onlangs, dus misschien moet ik daar deze maand dus ook maar eens werk van maken.

 10. Edith
  08/04/2010

  Zijn die winkels in DH, Yvon? (Ben er niet zo bekend dat de straatnamen me iets zeggen). Leuk om te weten, want mijn vakantie zal naar Portugal gaan in september. Heb je de naaam van deze winkels cq hun websites?

  En ik ontdekte gister trouwens deze fijne webshop: http://www.made-in-spain.nl. Werd er helemaal hebberig van, maar heb me weten in te houden. Je hoeft bijna niet meer weg.. ;-)

 11. Edith
  08/04/2010

  Dank voor je enthousiasme Saskia. Enne, wat is pisco?

  En wat handig dat je partner (is dat beter?) het een en ander voor je meeneemt. Goed dat je ‘m getrouwd bent, deed ik ook met Meneer Eediete die eens hier (http://www.eediete.nl/keuken/?p=518) en hier (http://www.eediete.nl/keuken/?p=532) mee thuis kwam! ;-)

 12. Chris
  08/05/2010

  Nee, dit jaar geen vakantie. Lukt niet qua planning met werk en sport en (net als Yvon) een pup. Jammer, want ik had graag uit Italië de literflessen Grappa uit de supermarkt meegenomen. Een euro of 6 en een zeer goed alternatief voor de veel duurdere flessen Grappa die hier te krijgen zijn. (Overigens koop ik altijd de supermarkten leeg qua risottorijst enzovoort).
  Maar dit jaar hou ik het dus op het aanbod uit Holland…

 13. Edith
  08/05/2010

  Dat is ook goed Chris! Ben benieuwd! En zoals ik hierboven al tegen Yvon zei, oudere vakanties of vakanties die in de toekomst liggen, zijn ook goed hoor!

 14. Winny
  08/06/2010

  Hoi, ik doe voor de verandering ook maar eens mee met het foodevent.
  Hier mijn bijdrage: http://mamwatetenwevandaag.web-log.nl/mamwatetenwevandaag/2010/08/vakantie-trofe%C3%ABn.html

 15. Edith
  08/06/2010

  Leuk Winny. En wat een prachtig blik, daar zou ik ook voor gevallen zijn..

 16. Winny
  08/06/2010

  @Edith: Inderdaad, het oog wil ook wat. Ik vond hem op de luchthaven van Athene dus wie weet…

 17. Saskia
  08/06/2010

  Pisco is zo’n beetje de nationale drank van Peru. Het is een witte alcohol gemaakt van druiven (een beetje zoals Grappa dus), waar ze de heerlijkste cocktails mee maken. Op mijn blog vind je al een voorsmaakje met een culinair verslagje van onze reis (zie: http://saskookt.blogspot.com/2010/08/peru.html). Er staat ook al een receptje voor Pisco Sour op, maar ik heb het nog niet zelf gemaakt dus dat telt niet voor het Event :-).

 18. Mariëlla
  08/11/2010

  http://wijnlog.blogspot.com/2010/08/vakantieboodschappen.html

  Hierbij mijn bijdrage. Groetjes, Mariëlla

 19. Mariëlla
  08/12/2010

  En hierbij nog de bijdrage van Herberg de Ketel en de Kurk: http://herbergdeketelendekurk.blogspot.com/2010/08/vakantieboodschappen-kastanjejam.html

 20. […] Op haar weblog deed ze een oproep om te schrijven over wat we (ook de mensen die niet op cursus gaan;-)) zoal meenemen van vakantie op culinair gebied. Dit om een nuttig/leuk/intrigerend overzicht te maken van cross-border-culischap. Daar geef ik graag gehoor aan, want het bezoeken van supermarkten in den vreemde is een liefhebberij, al is mijn bijdrage nu meer een overzicht van culinaire herinneringen. […]

 21. Elise
  08/14/2010

  Hoi, ook ik heb een overzichtje gemaakt van culinaire souvenirs, te vinden op http://elise.roders.info/2010/liesje-gaat-koken-met-vakantieboodschappen/ !

 22. Marion
  08/14/2010

  Mijn vaste vakantieboodschappen zijn lokale thee (indien relevant) en een lokaal kookboek. Thee is niet echt om te koken, maar uit Japan heb ik Matcha (groenetheepoeder) meegenomen, waar ik pas groenetheeijs van gemaakt heb: http://www.mariondegroot.nl/kookhoek/index.php?page=bekijk&item_ID=390

  Verder neem ik vooral ideeen en smaken mee naar huis. De kokkin van ons hotel in Zuid-Spanje heeft voor mij alle recepten van die week opgeschreven. In Chengdu, China, heb ik een kookworkshop gedaan. In Thailand heb ik goed meegekeken in de keuken.

 23. Femke
  08/17/2010

  Hierbij mijn bijdrage aan het foodblog event van deze maand:
  http://kvzkookblog.blogspot.com/2010/08/calcioni-italiaans-hapje.html

 24. […] 22/08/2010 bij 12:16 (FoodblogEvents) Het FoodBlog Event van augustus wordt gehost door Edith’s Digitale Keuken. Het onderwerp is koken met iets dat je op vakantie hebt gekocht. Daar we onlangs een Pools huwelijk achter de rug hebben, kon ik het natuurlijk niet laten om in een plaatselijk winkeltje even rond te snuffelen naar wat dingen die ze bij ons hier niet hebben. […]

 25. Leen
  08/22/2010

  Na een pools huwelijk stapte ik een lokaal pools winkeltje binnen om iets uit te zoeken: http://allegaartje.wordpress.com/2010/08/22/foodblog-event-augustus-2010/

 26. Paul
  08/24/2010

  Omzwervingen door de USofA maakten dat ik weer flink chili’s kon inslaan. Lees er meer over op http://kralingskroken.blogspot.com/2010/08/chili.html.

 27. Yvon
  08/24/2010

  Zonder een vakantie toch een stukje over oude vakantieboodschappen http://tasteofmatisse.web-log.nl/taste_of_matisse/#tp
  Edith, in Den Haag 2 Portugese winkels: A Pipa http://www.hetschrijflokaal.nl/index.php?id=60&no_cache=1&tx_ttnews%5Btt_news%5D=114&tx_ttnews%5BbackPid%5D=39&cHash=90e2613657 en waar ik de paté, Vinho Verde etc. kocht is deze http://inkoffie.nl/portugese_winkel.html Ik wil wel gidsen hoor als je erheen wilt en niet goed weet waar deze winkels zitten, laat maar weten.

 28. Anzj
  08/25/2010

  Check! Duitse perenazijn en Lentse witte. Op: http://mangerie.blogspot.com/2010/08/route-nimwegen-duits-lentse.html

 29. Gabriella
  08/29/2010

  Phhhh,,, net gered. :-))) Mijn bijdrage: http://gabriellaskeuken.blogspot.com/2010/08/letscho-met-kip-uit-de-oven.html

  Groetjes,
  Gabriella

 30. Tonia
  08/30/2010

  We zijn een paar weken terug uit Frankrijk, waar we natuurlijk het e.e.a. gekocht hebben voor thuis. In de supermarkt vonden we blikjes met een soort bouillonpoeder, maar dan zonder al het zoutige en de bouillonsmaak, maar volop (in dit geval) vissmaak. Ik heb er een vissoep meegemaakt, en we gaan dit soort blikjes zeker vaker kopen. Hier vind je wat ik gemaakt heb:
  http://watatenwijvandaag.blogspot.com/2010/08/vissoep.html

 31. […] Edith organiseert deze maand het foodblogevent, met als thema de vakantieboodschappen: wat nemen we mee naar huis vanuit onze vakantieadresjes. Even in het kort over het foodblogevent: iedere maand kiest een foodblogger een thema, waarover iedereen gevraagd wordt te schrijven op zijn of haar blog, of op Twitter soms ook. Aan het eind van de maand verzamelt de organisator van die maand alle bijdragen en maakt er een mooie samenvatting van. Dan wordt het stokje doorgegeven. […]

 32. […] Ik kreeg een mailtje van Edith. Zij organiseert deze maand het Foodbloggersevent en koos als thema de vakantieboodschappen. We gaan dus bloggen over wat je zoal van vakantie mee naar huis sleept: bijzondere kazen, conserven, of misschien wel dat ene ding-wat-je-altijd-al-wilde-hebben-maar-in-Nederland-niet-kopen-kunt. Een leuk thema. Wij nemen altijd kratten vol bijzondere dingen mee naar huis en, mooier kon het niet uitkomen, gisteren vonden we op die vlooienmarkt in Echternach dit prachtige stukje keukengereedschap. Altijd al willen hebben, onmisbaar in de keuken! Je kunt er geweldig lekker mee koken! En dat slechts voor drie euro! […]

Laat een reactie achter

BlogSociety

@EdithDourleijn