Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 22 01 2011, en geplaatst in de categorie ~ groenten/vlees/vis.

Onderwerpen:

, ,

Konijn van Joop

Op zoek naar inspiratie voor het konijn dat de marktkoopman me aangesmeerd had, keek ik in mijn eigen archieven. En vond dit berichtje waarin ik schrijf dat ik graag de Pittige konijn uit één van de kookschriftjes van Joop Braakhekke nog eens zou maken. Een mooie gelegenheid om dat ook in de praktijk te brengen. Al hield ik me niet helemaal keurig aan het recept, maar week ik er lichtjes vanaf.
Het was voor mij ook een mooie gelegenheid om de sudderoven in mijn fornuis echt eens uit te proberen. Deze oven gebruiken we eigenlijk alleen maar als bordenwarmer en soms op iets warm te houden of zachtjes warm te maken (aardappelpuree bijvoorbeeld). Sudderen en stoven deed ik alleen nog maar op het fornuis of in één van de ovens waarvan de warmte op de graad nauwkeurig (hoop ik!) gereguleerd kan worden. Maar in deze oven kan het zeker ook! ‘s Ochtends braadde ik de konijn en uien aan en ‘s avonds hadden we een heerlijke schotel. Met gekarameliseerde witlof en puree van truffelaardappelen.

Konijn van Joop

* neem maar 2 konijnenbouten*
* 6 ansjovisfilets
* 2 kleine uien
* 1,5 dl witte wijn
* handje olijven
* 1 el kappertjes
* teen knoflook
* paar takjes peterselie
Marinade:
* paar takjes tijm
* 1 takje rozemarijn
* 1 laurierblad
* 10 peperkorrels
* 1 dl olijfolie (2 zegt Joop)

Dep het konijn droog. Meng alle ingrediënten van de marinade en laat het konijn daar 24 uur in liggen.
Zeef de konijn en marinade.
Verwarm de olie van de marinade en bak hierin halve ringen ui en 3 ansjovisfilets zachtjes aan. Laat rustig even staan tot de ansjovis bijna opgelost is en de ui zacht wordt.
Doe de gebakken uien in een ovenschaal.
[Wil je het gerecht stoven in de pan, haal dan ook de uien eruit, zodat je ruimte hebt om voor de volgende stap. Doe de uien later weer terug bij het konijnenvlees.]
Bak dan de konijnenbouten rondom bruin, op redelijk hoog vuur, in de achtergebleven olie. Doe ze ook in de ovenschaal.
Blus de inhoud van de pan af met de witte wijn, roer alle aanbaksels goed los en giet het in de ovenschaal. Doe de olijven en de kruiden uit de marinade erbij en laat garen – afgedekt onder aluminiumfolie – tot het vlees gaar is.
Maak intussen de saus door de 3 overgebleven ansjovisfilets met de kappertjes, knoflook en peterselie in een vijzel tot een pasta te stampen.
Giet het braadvocht van het konijn over in een sauspannetje en laat deze zeker tot de helft inkoken. Doe dan de ansjovispasta erbij en laat deze meewarmen.

* Ik was op zoek naar inspiratie voor bij witlof, maar zijn voorstel voor kipkarbonades zag ik niet zo zitten. Dus wees hij op een heel konijn, maar dan in 4 delen gesneden. Ik gebruikte voor dit gerecht alle delen behalve de bouten. Die liggen in de vriezer voor een volgende golf van inspiratie.

.

Laat een reactie achter

Nieuwste berichten

Jullie reacties

BlogSociety

@EdithDourleijn