Welke pannen zijn nu echt onmisbaar?

welke pannen zijn onmisbaar

Kijk jij ook af en toe eens in je keukenkastjes en zie je daar allerlei dingen in staan waarvan je niet eens meer weet wanneer je ze voor het laatst gebruikt hebt? Dan is dat een goed moment om de boel eens goed uit te mesten. Wij mensen verzamelen in de loop der jaren ontzettend veel spullen, die we allemaal ergens in lades en kastjes stoppen. Ook in de keuken, of misschien wel ‘juist in de keuken’. Want hoe vaak koop of krijg jij geen spulletjes die hartstikke handig lijken om in de keuken te gebruiken? Dat doe je vervolgens een keer, om ze vervolgens weg te leggen en nooit meer te pakken. Herkenbaar? Tijd om eens goed op te ruimen. Niet alleen qua handige keukenhulpjes en gadgets, maar zeker ook qua pannen. Ook daarvan verzamelen we er een hoop, terwijl we een groot deel niet of nauwelijks gebruiken. Welke pannen moet je nu eigenlijk echt in huis hebben, en welke kun je net zo goed wegdoen?


Het hangt af van wat je wilt bereiden

Welke pannen je echt nodig hebt, hangt natuurlijk vooral af van wat je wilt bereiden. Maak je graag zelf soep, dan is die lekkere grote soeppan onmisbaar. Doe je dat echter nooit, dan kan juist die hele grote pan een enorme sta in de weg zijn, die je eigenlijk nooit gebruikt.

Het is een goed idee om al je pannen eens erbij te pakken, en te beginnen met de exemplaren die echt niet meer goed zijn, koekenpannen waarin alles aanbakt of waarvan de handgreep niet goed meer vastzit bijvoorbeeld, weg te doen. Daar heb je niks meer aan. Kijk vervolgens eens kritisch. Welke pannen die nu nog over zijn gebruik je ook echt regelmatig? De pannen die je (vrijwel) nooit gebruikt, komt dat doordat je niet meer wist dat je ze had? Of omdat je nooit iets maakt wat in deze pannen moet? Pannen die je eigenlijk bij geen enkel gerecht gebruikt kun je net zo goed wegdoen, zeker als ze er al een tijdje staan; de kans dat je ze nog gaat gebruiken is echt heel klein.

Investeren in goede pannen

Wil je na deze opruimsessie voorkomen dat je binnen no time terug bij af bent als het om je pannenverzameling gaat? Investeer dan in goede pannen, en dan alleen de modellen die je echt gaat gebruiken. Wok je graag, investeer dan in een keramische wok. Deze heeft een bijna overslaanbare antiaanbaklaag, waardoor je gerechten niet alleen minder snel aanbranden, je pan gaat ook nog eens enorm lang mee.

Een keramische pannenset met precies de maten pannen die jij vaak gebruikt is sowieso een goede investering. Keramische pannen gaan lang mee, zijn van hoge kwaliteit en makkelijk in gebruik. Vul de set aan met wat goede kookpannen in de formaten die je nodig hebt, en je hebt een set waar je jaren mee vooruit kan, zonder er allerlei exemplaren tussen te hebben staan waar geen gebruik van wordt gemaakt.