Zet de Marie Kondo techniek in voor een fris begin van je jaar

Gaat er bij jou een belletje rinkelen als je de naam Marie Kondo hoort? Nee? Geen probleem, in deze blog kun je meer over deze ware opruimgoeroe lezen en kom je erachter hoe je de basis van haar techniek onder de knie kunt krijgen. Door eens in de zoveel tijd door al je spullen heen te gaan, kom je erachter welke spullen je écht nodig hebt en wat eigenlijk zonde van de ruimte is. Een opgeruimd huis zorgt voor een opgeruimd hoofd en heeft een positieve invloed op meerdere factoren in je leven. Wil jij meer rust creëren? Lees dan snel hoe je ermee aan de slag kunt gaan.

Wie is de vrouw achter deze interessante opruimmethode?

De Japanse Marie Kondo is op dit moment ’s werelds meest bekende opruimconsultant. Ze heeft in de loop der tijd een ware fanbase opgebouwd en ze verrast meerdere mensen met haar interessante en vooral zeer effectieve opruimmethode. Marie heeft een boek geschreven, een eigen tv-programma gemaakt en ze geeft aan dat ze van kleins af aan al dol was op opruimen.

Het verhaal achter haar succes begint bij een bijzondere ervaring die Marie Kondo tijdens een opruimsessie had. Ze kreeg namelijk een zenuwinzinking en viel zelfs flauw. Ze werd wakker en bedacht zich dat ze niet alleen maar op zoek moet gaan naar spullen die ze weg wil gooien. Ze wilde juist meer aandacht besteden aan de spullen die ze per se wil houden.

Hoe werkt de methode precies?

Een korte naam voor de Marie Kondo methode is de KonMari methode. Doordat Marie Kondo een helder moment kreeg tijdens het opruimen, wil ze andere mensen maar wat graag in aanraking laten komen met haar techniek. De methode is voor iedereen geschikt en het kan ook door iedereen aangeleerd worden. Je leert met haar methode om meer waardering voor je bezittingen op te bouwen én je leert makkelijker afstand te doen van spullen waar je verder toch niets aan hebt.

De 6 belangrijkste regels om een goede basis op te bouwen

Wanneer je de KonMari methode wil aanleren, is het belangrijk dat je doelen voor de lange termijn opstelt. Stap 1 luidt dan ook: Begin met opruimen, maar laat de chaos niet opnieuw in je leven toe als je het hele huis eindelijk aan kant hebt. Verder is visualisatie erg belangrijk, dus tijdens stap 2 bedenk je wat je met de opruimsessie wil bereiken en hoe je dit voor je ziet. Stap 3 is het daadwerkelijke wegdoen van je spullen. Pak alles waar je vanaf wil bij elkaar en sorteer de spullen tijdens stap 4 per categorie.

Stap 5 bestaat uit de volgorde die je aanhoudt tijdens het wegdoen van spullen. Je bekijkt voorwerpen met sentimentele waarde pas als laatste. Stap 6 bestaat uit het ervaren en voelen van blijdschap. Geeft het voorwerp in je handen je een blij en gelukkig gevoel? Nee? Dan kan je dit alvast wegdoen, doneren of verkopen.