Leuke ideeën voor tuinverlichting

Leuke ideeën voor tuinverlichting

Wie graag tijd doorbrengt in de tuin weet wat de meerwaarde is van tuinverlichting. Tuinverlichting kan namelijk niet alleen functioneel zijn, maar kan je tuin ook in een mooi jasje steken. Prikspots, tuinbollen en slimme systemen: er is veel mogelijk. Hieronder zijn een aantal zaken uit de doeken gedaan.

Slimme lampen voor in de tuin

Wie een beetje een gadgetfan is, heeft wellicht al gehoord van Philips Hue. Bij Philips Hue reken je op slimme lampen die je kan bedienen met je smartphone of met je stem. Daarnaast kan je je verlichting ook automatiseren. Je ziet deze lampen steeds vaker verschijnen en je kan ze bijvoorbeeld kopen bij Directlampen. Deze lijn is vooral bekend omwille van de lampen voor binnen, maar ze voeren ook steeds meer buitenlampen aan het assortiment toe.

Een voorbeeld daarvan is de tuinspot Lily en het grote broertje daarvan, Lily XL. Vooral met die laatste versie kan je heel creatief je tuin verlichten. Deze slimme lampen maken namelijk voldoende licht om meteen een hele struik, boom, zithoek of wandelpad in een leuk kleurtje te steken. Je hebt daarbij een onbeperkte keuze aan kleurtinten en je kan ze opnieuw lekker zelf programmeren. Wil je je tuin in een sprookjesachtige sfeer hullen of is het tijd voor leuke winterkleuren? Zeg het dan even aan Alexa en het is een feit.

Het zijn heel leuke lampen, maar dat is natuurlijk ook aan de prijs te merken. Dat is ook wat Consumentenbond aangeeft. Je moet namelijk al snel 140 euro betalen voor de buitenspot en dan heb je ook nog eens een transformator en een Hue-bridge nodig.

Buitenlamp met bewegingssensor

Gelukkig bestaan er ook andere manieren om goedkoper extra verlichtingscomfort in je tuin te brengen. Neem bijvoorbeeld een buitenlamp met bewegingssensor. Er zijn verschillende manieren waarop zo’n sensor kan werken, maar vaak detecteren ze geen beweging maar infraroodstraling. Mens en dier zenden namelijk zo’n straling uit.

Een eenvoudige toepassing van een buitenlamp met bewegingssensor is een lamp die aanschakelt wanneer je ’s nachts thuiskomt en op zoek gaat naar het sleutelgat. Je kan echter ook creatiever zijn en zelf een bewegingsmelder plaatsen die vervolgens meerdere lampen aanstuurt. Eenmaal de bewegingsmelder je detecteert, gaat bijvoorbeeld de verlichting van het tuinpad aan zodat je de weg vindt naar de tuinkast.

Leuke lichtbollen voor in de tuin

Lampen kunnen functioneel zijn en kunnen worden gebruikt om bepaalde objecten te verlichten, maar tuinverlichting kan ook op zichzelf extra sfeer brengen. Net zoals binnen moet je natuurlijk wel de juiste lampen kiezen. Vooral tuinbollen zijn daarbij heel leuk. Dergelijke tuinbollen kan je op creatieve manieren in de tuin verwerken en zijn verkrijgbaar in uiteenlopende formaten. Leuk is het bijvoorbeeld om grote en kleine tuinbollen met elkaar af te wisselen of om tuinbollen een eigen plaatsje te geven tussen de witte keien.

Schakel het licht ’s nachts uit

Houd er ten slotte wel rekening mee dat nachtverlichting niet altijd een even goed idee is en zelfs schadelijk kan zijn voor dieren. Met al die nachtverlichting maken vuurvliegjes, die licht maken om een partner te vinden, bijvoorbeeld geen kans meer. Maar ook slechtvalken hebben het steeds moeilijker om ’s nachts te jagen. En dan wordt ook nog eens de biologische klok van je geliefde planten verstoord. Bomen die bijvoorbeeld dicht bij een lantaarnpaal staan, behouden soms tot halverwege december hun bladeren. Als het dan eens vriest, kan dat hen fataal worden. Schakel de verlichting daarom ’s nachts uit of gebruik een klokschakelaar.