Tips voor de beste groene smoothies

Groene smoothies zijn ontzettend gezond en handig om mee te nemen. Ze zijn inmiddels ook bijna overal verkrijgbaar, maar een verse smoothie bevat natuurlijk wel de meeste vitaminen. In veel steden kun je al verse smoothiebars vinden, maar zelf bereiden is wel een stuk voordeliger. Niet iedereen is fan van groene smoothies, omdat sommige groenten erg sterk zijn van smaak. Bij groene smoothies kan het dan ook helpen om recepten niet heel streng aan te houden en een beetje te spelen met de ingrediënten. Hier staan wat tips op een rijtje.

Ga voor neutraal

als je wil dat je smoothies nog lekker zoet blijft en de groentesmaak niet overheerst kun je het beste kiezen voor groenten met een neutrale smaak. Voorbeelden hiervan zijn komkommer, ijsbergsla en andijvie. Deze groenten kunnen bij zowel rood fruit als geel fruit en je bepaald zelf hoe sterk je de groente smaak laat terugkomen.

Proef tussendoor

Bij het maken van een groene smoothie is het handig de ingrediënten in etappes te pureren in de blender. Zo heb je minder kans op stukjes en creëer je een soepele smoothie. Wanneer je de groenten gaat toevoegen kun je het beste beginnen met een kleine hoeveelheid. Vervolgens kun je proeven of je tevreden bent met de smaak of nog wat wilt toevoegen. Het is natuurlijk jouw smoothie.

Romig

Yoghurt wordt vaak gebruikt voor smoothies en geeft bijna het idee van een toetje. Veel mensen vinden het lastig om groente te voegen bij een yoghurt smoothie. Om een milkshake-achtige structuur te creëren kun je een avocado toevoegen. Een combinatie van avocado, banaan en yoghurt zorgt voor een vrolijke, mintgroene smoothie. Houd je van zoet? Dan kun je honing naar smaak toevoegen. Ook kun je deze samenstelling als basis gebruiken om er vervolgens rode vruchten aan toe te voegen. Als je geen fan bent van yoghurt, maar wel een zachte smoothie wil maken, kun je bijvoorbeeld melk, sojamelk of havermelk gebruiken. Er zijn veel verschillende soorten die je kunt proberen.

Fris

Voor een frisse smoothie kun je gebruik maken van fruitsappen of gewoon water. Wanneer je graag ananas in je smoothies gebruikt is water of kokoswater wel het meest gangbare om mee te pureren. Ananas heeft van zichzelf een zure smaak, wanneer je hier fruitsap of yoghurt aan toevoegt wordt je smoothie erg zuur. Voor een frisse smaak kun je ijsbergsla, andijvie of komkommer gebruiken. Als je het lekker vindt om de groente goed te kunnen proeven kun je gaan voor bijvoorbeeld spinazie, boerenkool of bleekselderij.

Experimenteer

Het maken van een perfecte smoothie is een proces. Probeer daarom ook te experimenteren welke combinaties jij het lekkerst vindt. Een van de combinaties waarmee je kan experimenteren is die van ananas, mango en spinazie. Met deze combinatie kun je makkelijk wisselen van zuur naar zoet of de echte spinaziesmaak. Je gaat ook zeker een paar smoothies maken waar je haren van overeind gaan staan. Maar ook daar leer je van. Uiteindelijk kun jij jouw perfecte smoothie maken en kom je geen dag vitaminen te kort.