De beste studietips om je tentamens te halen

Er zijn natuurlijk al veel tips om het leren voor toetsen en tentamens makkelijker te maken. Door al deze techniek te combineren creëer de ultieme studie-hack. Dit ultieme studieplan is echter niet geschikt voor de zesjes-mentaliteit, want met deze techniek ga je veel hoger scoren. Met dit plan prikkel je veel verschillende delen van je hersenen en sla je dezelfde informatie op verschillende manieren op. Door verschillende associaties te creëren met de leerstof is het gemakkelijker die kennis weer op te halen tijdens een tentamen. Lees snel verder voor het ultieme studieplan.

Lezen en samenvatten

Het maken van een samenvatting is een wel bekende studiemethode. Hoe schrijf je een goede samenvatting. Allereerst: lees het boek. Dat klinkt eenvoudiger dan het is. Vaak scan je door de stof die je minder interessant vindt of waarvan je denkt dat het geen leerstof is. Je mist hierdoor veel informatie. Probeer per kopje en tussenkopje een samenvatting te geven van de inhoud. Ook als het maar een zin is of een paar steekwoorden. Zo weet je zeker dat je daadwerkelijk het boek leest. Deel het schrijven van de samenvatting ook op door na ieder onderdeel te hebben gelezen deze meteen samen te vatten.

Samenvatting markeren

Iedereen is wel eens aan de slag geweest met zo’n mooie neonkleurige markeerstift. Ook in dit plan mogen ze niet ontbreken. Als je de uitgebreide samenvatting af hebt ga je de highlights markeren. Kies vervolgens per hoofdstuk een kleur. Je kunt naast de marker ook gebruik maken van potloden of stiften met ongeveer dezelfde kleur. Door verschillende tinten of materialen te gebruiken voor het markeren kun je onderscheid maken in de belangrijkheid van de stof. Soms kan het ook helpen om in je samenvatting nog een extra tekening of flowchart te maken over de leerstof.

Lekker mindmappen

Je hebt je hele samenvatting gemarkeerd en kan weer beginnen op de allereerste pagina. Je gaat namelijk een mindmap maken van de gemarkeerde onderdelen. Hiermee maak je dus, als het goed is, een mindmap van de aller belangrijkste dingen uit dat hoofdstuk. Gebruik weer dezelfde kleur marker en potloden als bij het markeren om de kleuren te matchen. Varieer in de hoe je de mindmap invult. Gebruik dus niet enkel steekwoorden, maar voeg ook begrippen en processen toe die behoren tot de leerstof. Maak gebruik van kleuren, vormen, figuren en tekeningen zodat de leerstof opvalt en herkenbaar wordt.

Laat je overhoren

Deze heb je zeker vaker gehoord. Maar niet iedereen vind het leuk om iemand te vragen om een overhoring van de leerstof. Toch is het belangrijk om te doen, zodat je ook zonder de leerstof te zien de kennis kan ophalen en gebruiken. Als het goed is weet je door voorgaande stappen al een hele boel en zul je de overhoring goed doorstaan. Je kunt je samenvatting en mindmap aan de persoon geven die je overhoort, zodat de belangrijkste onderwerpen aan bod komen. Wil je de leerstof nog een keer herhalen voor je overhoort wordt? Maak quiz kaartjes die de persoon die je overhoort kan gebruiken. Succes!