Een eigen foodtruck beginnen in Corona tijd; tips & tricks

Een eigen foodtruck beginnen in Corona tijd; tips & tricks

Het zal je niet ontgaan zijn dat foodtrucks razend populair zijn. De reden hiervoor is eenvoudig: met een mobiele keuken kun je op iedere gewenste plek jouw culinaire specialiteit aanbieden. Dit, in combinatie met het feit dat de sfeer en karakter van het eten bij een foodtruck veel mensen aanspreekt, maakt het interessant om een eigen foodtruck te beginnen. Dat dit zelfs in corona tijd kan, ontdek je als je deze tips & tricks leest.

Foodtruck een fenomeen uit Amerika

Je ziet in ons land steeds meer foodtrucks waarin een beperkt assortiment aan Street food wordt aangeboden. Denk hierbij aan saté, hamburgers, wraps of sandwiches. Vooral op festivals, braderieën, jaarmarkten en feestweken staan vaak een of meerdere foodtrucks. Het is een fenomeen dat uit Amerika is over komen waaien en gezien de interesse hierin (zowel van het publiek als de ondernemers zelf) zeker een “blijvertje” is. Een foodtruck is immers een perfecte manier om overal waar je wilt jouw specialiteit aan te bieden zonder hiervoor een compleet nieuw horecabedrijf op te moeten zetten. 

Veel ondernemers (zelfs chef-koks) kiezen ervoor om een foodtruck te runnen omdat het een laagdrempelige manier van ondernemen is waarbij je relatief eenvoudig kunt zijn op de plekken waar je doelgroep aanwezig is. Het is zelfs geen probleem om een foodtruck te beginnen in de Corona tijd. Met een foodtruck voldoe je immers aan de corona regels omdat dit valt onder de regels die betrekking hebben op het afhalen van eten. Hierbij kan de onderlinge afstand tussen je klanten gewaarborgd blijven. 

Een eigen foodtruck beginnen in Corona tijd? Dit zijn onze tips & tricks!

 • Bedenk een origineel concept (menu) om onderscheidend te zijn ten opzichte van de concurrentie. Kies daarnaast ook voor een unieke huisstijl om een onderscheidende waarde te creëren.
 • Schrijf een concreet bedrijfsplan en benader de foodtruck hierbij als een professioneel horeca- en cateringbedrijf. 
 • Maak een goed financieel plan waarin alle kosten verwerkt zijn. Denk hierbij aan onder andere de bouw van je truck, de inkoop, de stallingskosten, je personeel en het afsluiten van verzekeringen. Kijk hierbij op een reële manier naar je eigen vermogen die je kunt inzetten.
 • Hoeveel kan ik lenen?” is de volgende vraag waarin veel startende ondernemers een antwoord op moeten vinden. Verdiep je goed in de mogelijkheden om reële plannen te kunnen maken.
 • Zorg dat je voldoende kennis hebt over het bereiden van eten zelf maar ook over de “randzaken” zoals de producten die je gebruikt, hygiëne en haccp normen. Deze zaken zijn essentieel om succesvol te ondernemen in deze branche.  
 • Zorg dat je kennis hebt van alle regels die betrekking hebben op corona en zorg dat je volledig aan deze regels kunt voldoen. Op deze manier vermijd je uiteraard dat jouw food-truck een besmettingsbron wordt.
 • Zorg voor technische kennis om eventuele gebreken aan de foodtruck zelf op te kunnen lossen. Op deze manier voorkom je dat je de luiken gesloten moet houden net als je op een drukbezocht evenement staat.
 • Maak een gerichte keuze op welke evenementen je aanwezig wil zijn en zorg dat je daar ook daadwerkelijk kan staan door vroegtijdig in contact te treden met de organisatie.
 • Zorg voor een extra werkplek waar je eten kunt voorbereiden en ingrediënten op de juiste manier kunt opslaan. 
 • Zorg voor een goede (online) promotie van je foodtruck om de aandacht te trekken van je doelgroep.
 • Zorg dat je geniet van het runnen van een foodtruck. Genieten van wat je doet is de basis voor succesvol ondernemerschap.