Wijn combineren met lekkere recepten

Wijn combineren met lekkere recepten

De wereld van wijn en spijs is niet altijd even makkelijk. Er zijn zoveel factoren waar rekening mee gehouden moet worden. Het belangrijkste is om te blijven proeven, zowel je gerecht als de wijn. Zo kun je kijken of het wel goed bij elkaar past of dat je nog wat aanpassingen moet doen. Gelukkig hebben we hier ook wat tips voor je op een rijtje gezet.

Smaak bij smaak

Wijn en spijs horen in harmonie met elkaar te zijn en elkaar niet aan te vallen. Heb je bijvoorbeeld een wijn met veel zuren, dan mag het gerecht ook best wel wat zuren hebben. Anders walst de wijn er zo overheen. Een goed voorbeeld is die van een Sauvignon Blanc met een frisse salade. Denk aan een salade met een mooie citrusdressing en geitenkaas. Datzelfde geldt voor sterke smaken. Heb je allerhande tapas op tafel staan of juist een salade of pasta met blauwe kaas, dan kan niet zo maar elke wijn op tafel getoverd worden. Verdejo is een druif die veel wordt verbouwd in de Spaanse regio Rueda. Verdejo wijn kent smaken als laurier, citrus en brandnetel en past daarom wat kracht betreft prima bij bovengenoemde gerechten.

Keuzes maken

De wereld van wijn is immens en dat maakt de keuze voor een wijn niet makkelijker. Bij wijn online kopen heb je als koper een groot voordeel. Vaak staan er uitgebreide proefnotities bij de wijnen en staat er zelfs bij waar je de wijn het beste bij kunt schenken. Handig als je nog op zoek bent naar inspiratie.

Streekgebonden

Wellicht ken je de uitspraak ‘what grows together goes together’. Dus als het uit dezelfde streek komt, heb je dikke kans dat het bij elkaar past. Zo zijn de Duitsers dol op hun sauerkraut waar natuurlijk een mooi glas Riesling niet bij mag ontbreken. En wat te denken van de traditionele Boeuf Bourguignon uit de Franse regio Bourgogne. Daar moet je wel een rode Pinot Noir uit die streek bij serveren. En over die geitenkaas salade bij de Sauvignon Blanc gesproken. In de Loire vinden we de klassieke combinatie van de geitenkaas crottins de chavignol met een glas Sancerre. Sancerre is een appellatie in de Loirevallei waar de witte wijnen van Sauvignon Blanc worden gemaakt.

Uitstekende koppels

Andere goede matches zijn: goed gekruid lamsvlees met een glas Syrah. Maar lamsvlees gaat ook uitstekend samen met Cabernet Sauvignon. Ga voor Merlot en gegrild vlees of een cottage pie. Of voor Chardonnay met een beetje houtrijping en gebraden kip. En wat dacht u van een tonijnsteak met een glas rosé?