Dit is de goedkoopste koffie

Dit is de goedkoopste koffie

Drink je veel koffie, en lopen de kosten daardoor aardig op? Dan is het goed om te weten hoe je een beetje kunt bezuinigen op dit gebied. Het goede nieuws is dat je eigenlijk geen kopje minder hoeft te drinken, als het een beetje meezit. Waar je de koffie koopt en hoe je deze bereidt bepaalt namelijk voor het grootste deel de prijs.

Waar koop je je koffie?

De plek waar je je koffie koopt bepaalt voor een heel groot deel wat je ervoor neer moet leggen. Vrijwel altijd geldt dat koffie die je buiten de deur koopt, bijvoorbeeld in een café of restaurant, bij een koffietentje of een plek waar je het mee kunt nemen, de bekende ‘coffee to go’ duurder is dan de koffie die je thuis drinkt. Logisch, want je betaalt op dat moment niet alleen voor de koffie, maar ook voor de service. Voor de mensen die jouw koffie bereiden.

Wil je gaan besparen op de kosten die je maandelijks aan koffie maakt, dan kun je dus het best stoppen met buiten de deur koffie kopen. Niet zelden geldt dat met het bedrag dat je per dag uitgeeft hieraan thuis een week lang koffie kan worden gezet, of misschien wel langer.

Maar ook voor de koffie die je thuis drinkt geldt dat de plek waar je deze koopt voor een groot deel de prijs betaalt. Verse koffiebonen van een dure supermarkt of speciaalzaak zijn duurder dan de varianten die je bij een discounter aantreft. Een huismerk, vaak net zo goed van kwaliteit, is doorgaans goedkoper dan een A-merk. Let hier ook eens op, en kijk voor je een nieuwe voorraad inslaat altijd goed of er niet ergens een mooie koffie aanbieding is. Dat kan je veel geld besparen op jaarbasis.

Hoe bereid je je koffie?

Een andere factor die de prijs van een kopje koffie bepaalt, is de manier waarop je je koffie bereidt. Filterkoffie is doorgaans het goedkoopst, al zijn ook daar prijsverschillen te vinden. Voor koffie die per stuk verpakt is, zoals de bekende cupjes, betaal je meestal een stuk meer. Logisch, want deze worden individueel gemaakt en verpakt, wat nu eenmaal hogere kosten met zich meebrengt. Wil je niet te veel uitgeven aan koffie, dan kies je dus voor een machine die met filterkoffie werkt, en niet met individuele cupjes of pads. Let er echter ook op dat je koffie voor je plezier drinkt; als je je cupjes gewoon erg lekker vindt, en koffie uit een ouderwets koffiezetapparaat niet, is switchen geen goed idee. In dat geval kun je om te besparen beter gewoon iets minder kopjes per dag of week gaan drinken.