10 kleine dingen om de dagelijkse stress te verminderen

In de wereld om je heen gaat alles steeds sneller, waardoor ook jij steeds sneller moet zijn. Mensen hebben veel dingen te doen op een dag en zijn continu bezig. In deze sneltrein van de maatschappij is het wel belangrijk om te ontspannen. Veel stress en weinig rust kan er voor zorgen dat je ziek wordt en het gevoel hebt dat het allemaal te veel wordt. Met de volgende tien tips kun je iedere dag een klein beetje rust en positiviteit creëren.

  1. Zet je wekker iets eerder. Als je de wekker iets eerder zet geeft dat je natuurlijk meer tijd. In die tijd kun je even een moment voor jezelf pakken. Lees bijvoorbeeld even rustig het nieuws met je favoriete thee. Dan heb je minder het idee dat je moet opstaan voor iets of iemand.
  2. Geniet van de omgeving. Vaak ben je niet erg bewust van je omgeving wanneer je onderweg bent naar je werk of studie. De nadruk ligt meer op de bestemming dan de weg er naar toe. Probeer onderweg eens om je heen te kijken en kijk of je iets positief kunt benoemen dat je ziet.
  3. Treat yourself. Neem iedere dag iets lekkers mee. Het kan iets klein zijn voor bij de koffie of misschien je favoriete beleg. Zo creëer je een klein geluksmomentje waar je naar uit kan kijken. Wees je bij het eten ook bewust van de traktatie.
  4.  Wees lief voor jezelf. Leg jezelf niet te veel druk op, dit belemmert je namelijk alleen maar. Denk iets minder vaak in de term ‘moet’ en accepteer het als iets niet lukt.
  5. Doe iets leuks. Zorg dat je iedere dag iets doet wat je leuk vindt. Dat kan van alles zijn, van kleine tot grote dingen. Je kunt een aflevering van je favoriete serie kijken, een warm bad nemen of even met je kat knuffelen. Kies iets waar jij blij van wordt en probeer er bewust van te genieten.
  6. Plan een leuke activiteit. Het is altijd fijn als je iets hebt om naar uit te kijken. Zorg dat je ten minste iedere week iets leuks plant.
  7. Geef jezelf een complimentje. Op de dagen dat alles tegenzit en je er even helemaal doorheen zit is er altijd iets te benoemen wat er goed ging. Zo kan je denken aan dat je een leuke outfit aan hebt, iemand hebt geholpen of een klusje hebt gedaan waar je geen zin in had.
  8. Neem je werk niet mee naar huis. Wanneer de werk- of schooldag is afgelopen is het tijd voor andere dingen. Probeer dan ook alles even los te laten en te focussen op wat er nu gebeurt. Stap voor stap en wat vandaag niet lukt kan ook morgen.
  9. Deel je zorgen. Dit kan met je partner, vrienden of familie. Je hoeft het niet alleen te dragen, soms lucht het op om te praten.
  10. Waardeer je bed. Neem even de tijd om te waarderen hoe lekker warm je ligt en het feit dat even niets moet.