De meest sfeervolle raamdecoraties: duettes en shutters

De meest sfeervolle raamdecoraties duettes en shutters

Raamdecoratie hoeft niet alleen een middel te zijn om het licht buiten te sluiten of de privacy te garanderen in de avond. Raamdecoratie mag ook best mooi zijn om naar te kijken. Met sommige soorten raamdecoratie kan je daarnaast ook nog spelen met het licht. Met zonlicht kan je een kamer extra sfeervol maken zonder dat het hinderlijk wordt. Dan moet je uiteraard wel kiezen voor raamdecoratie die flexibel is en jou meerdere opties biedt wat betreft de hoeveelheid licht en ook de privacy beschermt. De beste keuze is dan duettes of shutters.

Wat zijn duettes?

Duettes worden in Nederland steeds populairder en dat is niet zo vreemd omdat deze soort raamdecoratie zoveel te bieden heeft. Duettes bestaan uit dubbele stof (geplisseerd) met een honingraatstructuur. Je kan ze geheel sluiten of open laten, maar ook halverwege het raam laten zitten om het licht sfeervol te maken en de privacy te garanderen. Duetten worden als een soort harmonica gesloten. Er zijn diverse pluspunten voor duettes:

1. Isolerend

Omdat duettes bestaan uit twee lagen stof met honingraatstructuur blijft er lucht tussen de beide lagen zitten. Dat is zowel in de zomer als de winter een uitstekende manier om te isoleren.

2. Elegant

Vanwege de twee lagen stof zijn de koorden waarmee je de duettes bedient weggewerkt tussen deze lagen. Daardoor is een duette extra elegant in vergelijking met andere soorten raamdecoratie waar de koorden wel zichtbaar zijn.

3. Op maat gemaakt

Duettes  worden op maat gemaakt en dan zitten ze uiteraard meteen ook goed. Het is mogelijk om voor vrijwel ieder raam duettes te maken. Dus ook een moeilijk raam zoals een schuin zolderraam kan je van elegante raamdecoratie voorzien.

4. Functioneel en decoratief

Duettes kan je in diverse soorten kopen van verduisterend tot half verduisterend. Deze raamdecoratie is functioneel, maar ook altijd decoratief.

Wat zijn shutters?

Is er een meer sfeervolle raamdecoratie dan shutters? Shutters zijn populair geworden door Amerikaanse films in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw. Daar werd handig gebruik gemaakt van de mogelijkheden om het zonlicht romantisch te laten schijnen in een kamer. Dat was mogelijk bij een groot landhuis bij een plantage in het zonnige zuiden maar ook een appartement in de grote stad.  Shutters worden in ons land ook wel binnenluiken genoemd. Het meest gebruikte materiaal is hout (dat goed past bij de meeste soorten interieur), maar aluminium en kunststof is tegenwoordig ook mogelijk. De lente in huis halen kan uitstekend met deze raamdecoratie.

Wat zijn de voordelen van shutters?

Omdat je de horizontale latjes in de shutters in iedere gewenste stand kan zetten, is het mogelijk de lichtinval precies zo te regelen zoals jij dat wilt. Dat geldt ook voor de privacy uiteraard. Shutters worden op maat gemaakt voor ieder raam. Dat geldt ook voor moeilijke ramen zoals ronde of schuinstaande. Er zijn ook luxe shutters met een afstandsbediening, erg prettig op lange zomerse dagen. Daarbij zijn shutters erg duurzaam en tevens onderhoudsarm. Omdat de shutters nagelvast met de woning zijn verbonden, kan je ook een extra hypotheek aanvragen indien je voor deze sfeervolle raamdecoratie kiest. Gewoon een leuk weetje.