Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 11 08 2010, en geplaatst in de categorie ~ soep.

In dubio met koolrabi

“Nu niet aarzelen”, zei ik tegen mezelf. En ik stopte een reepje rauwe koolrabi – je weet wel, die prachig paarse knol van vorige week – in mijn mond. En ik was verbaasd waarom ik nog niet wist dat het zo lekker is. De koolrabi kwam vers van het land en dat was zeker te proeven. Heerlijk zoet, met de structuur van radijs. Ideaal om naast je pc te leggen als snack tijdens het werk. Of voor de bite en vulling in een (maaltijd)salade, zoals in deze van MergenMetz. Iets ouder zullen ze bitterder smaken, las ik hier (incl veel andere info over de koolrabi), en waarschijnlijk rauw minder lekker. Ik doopte ook nog wat reepjes in een mengseltje van peper en zout, en ik probeerde het met een vinaigrette. Maar puur vond ik ‘m eigenlijk het allerlekkerste.
Voor de zekerheid had ik ook een soep voorbereid. Als de smaak me niet zou bevallen, zou ik die nog wel kunnen verdoezelen in een soep, verwachtte ik. De ui lag al gesnipperd voor me, het koolrabiblad was ook al gewassen en in stukjes gesneden, dus ik kon niet meer terug.

koolrabiKoolrabisoep

* 1 koolrabi, eventueel met blad
* 1 ui
* klontje boter of scheutje olijfolie
* bouillon van groenten of kip

Schil de koolrabi dik en snijd ‘m in kleine blokjes. Was het blad en snijd deze in repen. Snipper de ui.
Verwarm de boter of olie en bak hierin de ui glazig. Voeg het blad en de stukjes koolrabi toe en bak even mee.
Blus af met zoveel bouillon tot de koolrabi ruim onder staat en laat de koolrabi zo gaar koken.
Pureer de soep en eet deze warm of koud.

3 reacties

 1. Norbert
  08/12/2010

  Ha Edith,
  Leuk dat je ons vermeld. Maar van dat bittere heb ik nooit iets gemerkt. Als koolrabi te lang doorgroeit, verhout het. Dat wel. En ik teel toch al heel lang koolrabi. Drie “lichtingen” per seizoen. En op een enkele uitzondering na eten we ze altijd rauw. (Als we op vakantie zijn, zijn we lui met koken. We kopen dan vaak koolrabi, schillen en eten we ze in dunne plakken, evt. op brood met een ietsje zout erover.)

  Ik ga de soep eens namaken. (Als er weer oogstbare koolrabi is.)

  Groet, Norbert

 2. Edith
  08/12/2010

  Tja, van het bittere weet ik ook niet, dat las ik alleen maar bij EVA. Is het telen makkelijk? Ook voor een beginner als ik?

 3. Norbert
  08/12/2010

  Teelt is erg makkelijk. Maar nu een beetje te laat. Begin 2011, zou ik zeggen. Bij mijn naam heb ik de link naar koolrabi-verhaal. Wel gevoelig voor koolgalmug, maar dat is pas in de zomer als het warm en vochtig is.

Laat een reactie achter

Nieuwste berichten

Jullie reacties

BlogSociety

@EdithDourleijn