Pimp jouw kleine balkon

Woon je in het centrum van een grote stad en heb je een klein balkonnetje of terras? Dan lees je hier een aantal tips om van deze paar vierkant meters toch een waar paradijs te maken. Iedereen wil van de zon kunnen genieten. Wanneer je een grote achtertuin hebt hoef je natuurlijk minder rekening te houden met de grootte van je meubels en planten. Op een terras of balkon heb je die luxe helaas niet en is het vaak passen en meten. Hierbij is je keuze voor meubilair en planten vaak gelimiteerd en loop je met een meetlint door de winkel.

Meubels plaatsen

De meeste balkons zijn smal, met een rechthoekige vorm. Om de ruimte die je hebt optimaal te benutten is het verstandig goed na te denken over het ontwerp van je balkon. Teken een plattegrond van je balkon, zodat je een idee hebt hoe groot de ruimte is waarmee je werkt. Zo kun je ook snel zien of de meubels van jouw keuze wel passen op het balkon. Met kleine ruimtes is het ook leuk om zelf iets te maken. Zo weet je natuurlijk zeker dat het past. Op internet staan veel filmpjes van simpele meubels die je zelf kunt maken.

Planten en bloemen

Planten kunnen een stukje natuur naar jouw stadse balkon brengen. Planten zijn ook geschikt om wat privacy te creëren. Er zijn bijvoorbeeld veel verschillende soorten plantenbakken te verkrijgen voor op of aan de railing van je balkon. Op deze manier creëer je jouw eigen privé oase. Voor planten op het balkon zelf kun je het beste kiezen voor planten of bloemen in potten. Door het gebruik van potten in plaats van grote bakken houd je bewegingsvrijheid op je balkon. Als je een grote kale wand op je balkon hebt kun je hier natuurlijk ook leuke plantenbakjes of stellingen ophangen.

Kleed het leuk aan

In veel gevallen heeft je balkon een dak, namelijk het balkon van je bovenburen. Dit kun je natuurlijk ook weer in je voordeel gebruiken. Hang bijvoorbeeld een klamboe op, zodat je op de lange zomeravond nog lang kunt genieten zonder lek geprikt te worden. Het leent zich ook uitstekend voor het ophangen van planten of een gezellige lichtslinger. Een ander voordeel is dat je balkon grotendeels droog blijft, waardoor je vrijer bent in de materiaalkeuze voor je meubels. De zitkussen kun je ergens onderschuiven om helemaal droog te blijven en zo nemen ze geen ruimte in beslag in je woning.

Terras

Voor een leuk aangekleed terras kun je kiezen voor een mooie loungebank om het terras groter te laten lijken. Kies voor het gemak een tafel met opbergruimte waar je de kussens van de bank in kunt bewaren. Ook op een terras kun je planten goed gebruiken om privacy te creëren in bijvoorbeeld mooie, hoge bakken. Vergeet geen parasol te plaatsen tegen de volle zon die vaak op je terras staat. Een parasol die weinig beweegruimte inneemt is een zweefparasol. De wel bekende opklapmeubels blijven ideaal om te hebben voor als je bezoek krijgt.