Helemaal zen met Feng Shui

Een eeuwen oude filosofie overgewaaid vanuit China

Vertaald naar het Nederlands betekent Feng Shui letterlijk ‘wind en water’. Het komt uit het oude boek van Zang Shu waarin het als volgt wordt beschreven: “Qi (je spirituele geest/ levenskracht) drijft op de wind, oftewel de feng, en verspreidt. Maar blijft waar het water, oftewel de shui, tegenkomt”. De gedachte daar achter is dat je werk en leefomgeving in harmonie zijn met de stroming van Qi. Maar hoe breng je die balans naar je eigen woon-, werk- of studeerkamer?

Basis principes

Voordat je kan beginnen met de grote verbouwing zijn er eerst drie basis principes die je moet weten. Het eerste waar je reken mee moet houden is dat alles leeft. Dit betekent dat overal energie doorheen stroomt en daardoor invloed heeft op je ‘Qi’. Hoe je dat terug kan laten komen in je woning is door weinig tot geen ongebruikte spullen neer te zetten, aangezien die spullen ook in contact staan met je ‘Qi’ en daardoor ook energie absorberen.

Het principe van verbinding

Het tweede principe is dat alles met elkaar in verbinding staat. Omdat “alles leeft” geeft ook alles een energie af en die energie is continue in verbinding met alle andere voorwerpen in de kamer, maar ook met de personen die op dat moment in de kamer zijn. Daardoor is jouw woning een afspiegeling van hoe jij je voelt maar ook omgekeerd. En ook hierin is balans weer heel erg van belang.

Voortdurende verandering

Als laatste wordt genoemd dat alles voortdurend verandert. Niks is permanent en Feng Shui gaat mee in die golf van veranderingen en aanpassingen. Maar dan moet je daar wel bewust van worden. Dit betekent dus dat je de overbodige voorwerpen moet kunnen loslaten en ruimte moet maken in je energie en geest voor nieuwe voorwerpen. Een goede reden dus om een keer met de grote bezem door het huis te gaan en dozen met ongebruikte spullen naar de kringloop te brengen.

Maar hoe krijg je nou die kamer echt Feng Shui?

Laten we beginnen met slaapkamer. Zorg voor dat er zo minmogelijk appratuur in je kamer staat, ook al is daar tegenwoordig helaas geen ontkomen meer aan. Gelukkig helpt het al als je apparaten ’s nachts uitzet of afdekt. Dit zorgt er voor dat er geen slechte energie door je slaapkamer stroomt en je daardoor een betere nachtrust krijgt. Zorg er voor dat je vanuit je bed altijd de deur kan zien. Dit is heel erg belangrijk omdat de deur de verbinding is tussen je binnenwereld en de buitenenergie.

De woonkamer

Ook hier speelt de deur weer een belangrijke rol. Zorg er voor dat hij altijd naar binnen opengaat, zodat je de buitenenergie altijd uitnodigt naar binnen te komen. Ook vanaf de bank moet je zicht hebben op de deur of voordeur zodat de energie van buiten je aan de voorkant van het lichaam raakt. Heb je ook nog een bureau in de kamer staan? Zorg dan dat die in de richting van het noordoosten staat, dit is namelijk de richting van de kennis en wetenschap. Wil je de muren nog een likje verf geven? Lichtblauw, geel, groen, lichtroze, wit en lavendel zijn helemaal Feng Shui proof.