Zo creëer je sfeer in huis met de juiste lampen

Zo creëer je sfeer in huis met de juiste lampen

De verlichting in je huis heeft uiteraard niet alleen een functionele functie maar zeker ook een decoratieve functie. Om ervoor te zorgen dat jouw verlichting aan beide functies voldoet, is het goed om even de tijd te nemen om een lichtplan op te stellen. Op deze manier wordt het zeer eenvoudig om de gewenste sfeer in huis te creëren met de juiste lampen.

Wat is een lichtplan?

Een lichtplan is een visualisatie van de manier waarop je jouw woning (of meer specifiek: een woonruimte) gaat verlichten. Het maken van een lichtplan vormt niet alleen de basis van een goed verlichte ruimte om veilig te kunnen wonen maar ook om in beeld te krijgen op welke manier je de gewenste sfeer in huis breng. Met het lichtplan breng je ook voor jezelf in kaart welke lampen je het best kunt gebruiken om te bepalen wat de juiste lampen zijn om de gewenste sfeer in huis te creëren. 

De combinatie tussen functionele- en sfeerverlichting

Het belang van functionele verlichting in een woonruimte is groot. Functionele verlichting zorgt ervoor dat een woning goed en volledig verlicht wordt op de momenten dat je dit nodig hebt. Je voorkomt hiermee veel ongemakken. Met het intekenen van functionele verlichting vorm je de basis van je lichtplan. De volgende stap is echter niet minder belangrijk. De sfeer in een woning wordt immers niet alleen bepaald door de inrichting en de vloer- en muurbekleding maar zeker ook door het plaatsen of ophangen van stijlvolle sfeerverlichting. Een echte eyecatcher lamp of een lichtsnoer zijn uitstekende voorbeelden van sfeerverlichting. Je kunt echter ook kiezen voor het plaatsen van een dimbare hanglamp boven de zithoek of eettafel. Dit soort lampen vormen immers de perfecte combinatie tussen functionele- en sfeerverlichting.

Veelzijdige keuzemogelijkheden in sfeerverlichting

Als je een kijkje neemt op een website als Directlampen.nl ontdek je direct dat je zeer veel keuzemogelijkheden hebt in sfeerverlichting. Op deze website kun je jezelf laten inspireren in de grote variatie in dit soort lampen. Als we de hanglampen nogmaals als voorbeeld nemen ontdek je op deze website zeer veel keuzemogelijkheden in bijvoorbeeld eettafel lampen, industriële lampen, rotan lampen, draadlampen, lampen met een landelijke-, klassieke- of moderne uitstraling of sfeervolle verlichting van glas. Voor iedere gewenste woonstijl is er wel een passende invulling te vinden. Je kunt de lampen gebruiken om de gewenste sfeer te ondersteunen of juist de sfeer in een woonruimte wat extra accent te geven. 

Je zult ervaren dat het relatief eenvoudig is om het gezellig in huis te maken, mits je uiteraard in staat bent om een keuze te maken uit het grote aanbod in verlichting. Een vorm van keuzestress is immers niet uit te sluiten als je jezelf gaat verdiepen op welke manier en met welke lampen je sfeer in huis kunt creëren.