Waarom je huid wel wat extra verzorging verdient in de winter

Waarom je huid wel wat extra verzorging verdient in de winter

De winter is een periode waarbij je huid voor andere en wat lastigere uitdagingen komt te staan dan in de zomer het geval is. Alleen daarom al is het een goede keuze om je huid in de winter wat extra verzorging te bieden. Daarnaast zijn er genoeg andere redenen te benoemen waarom je huid wel wat extra verzorging verdiend in de winter.

De belangrijkste functies van je huid

Het is zeer eenvoudig uit te leggen waarom je jouw huid absoluut moet koesteren, ongeacht de periode van het jaar. Je huid is een van de belangrijkste organen van het menselijk lichaam en vervult een groot aantal belangrijke functies voor je. Alleen al de opsomming van deze functies verklaart waarom je huid wel wat extra verzorging verdiend in de winter. Allereerst is het goed om onder de aandacht te brengen dat je huid de barrière tussen je lichaam en de buitenwereld. Hierdoor heeft je huid een beschermende functie tegen schadelijke invloeden zoals UV straling en bacteriën. Als een droge huid in de winter schraal wordt en misschien wel opengaat, is de beschermende laag dus verdwenen met alle mogelijke gevolgen. 

Een andere belangrijke functie van je huid is dat dit orgaan dient als de thermostaat voor je lichaam en zorgt voor regulering van het vocht en zoutgehalte. Daarnaast vormt je huid de energieopslag in je onderhuidse bindweefsel en het aansturen van je zintuigen. De miljoenen zenuwuiteinden in je huid zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld de winterkou zult voelen. Last but not least bij het benoemen van de belangrijkste functies van je huid is het goed om te noemen dat het je huid is waar je tegenaan kijkt. De huid vormt een belangrijk deel van je uitstraling. Iedereen die naar jou kijkt, ziet jouw huid. Wat de anderen (en jij in de spiegel ziet) kun jij voor een deel zelf beïnvloeden.

De beste manieren om je huid te verzorgen in de winterperiode

Nu je weet waarom je je huid wat extra aandacht verdient in de winter en we je aangegeven hebben dat je dit zelf kunt beïnvloeden, komen we op het benoemen van de beste manieren om je huid te verzorgen in de winterperiode. Dit kun je doen door een aantal eenvoudige keuze te maken. 

Het eerste waar je voor moet zorgen is voor een goede hydratatie. Dit is van belang omdat de kans op een droge- en beschadigde huid in de winter groter is. Dit kun je voorkomen door voldoende water te drinken en niet te warm te douchen. Een warme douche onttrekt immers vocht uit de huid. Een ander belangrijk punt hierbij is dat je warme kleding draagt in de winter. Dit doe je niet alleen om een prettige lichaamstemperatuur te hebben maar realiseer je dat de koude, droge lucht in de winterperiode ervoor zorgt dat de oliën die van nature in de opperhuid aanwezig zijn sneller zullen verdampen.

Waarom je niet moet besparen op het gebruik van goede handcrèmes

Een ander punt die we zeker onder je aandacht willen brengen als je je huid goed wilt verzorgen in de winter is dat je zeker niet moet besparen op het gebruik van goede handcrèmes. Het lijkt heel verleidelijk om een wat voordeligere handcrème te gebruiken maar dit is absoluut een verkeerde besparing. Voor een optimale behandeling van een droge- of gevoelige huid in de winter kun je het beste intensief voedende- en vochtinbrengende crèmes van topmerken als La Roche Posay en Clinique gebruiken. Deze huidverzorging merken hebben een uitgebreid aanbod van producten die zijn ontwikkeld en samengesteld met een optimale huidverzorging als primaire doelstelling. Deze merken hebben hierin bewuste keuzes gemaakt om jou de best mogelijke producten te bieden die je nodig hebt als jij de keuze maakt om je huid wat extra (goed) te verzorgen in de winter.