Tips voor een duurzamer leven

Maak jij je druk om het milieu en zou je een handje willen helpen om de CO2 uitstoot en het over consumeren een halt toe te roepen? Dan zou je een begin kunnen maken door een duurzame lifestyle voor jezelf en je familie te creëren. Door bewuster te leven, kom je erachter welke stappen je kunt zetten richting een betere en gezonde toekomst. In deze blog lees je wat je onder een duurzame lifestyle kunt verstaan, hoe je ervoor kunt zorgen dat je duurzamer leeft en krijg je handige tips waar je meteen mee aan de slag kunt gaan.

Wat kun je precies onder een duurzame lifestyle verstaan?

Een duurzaam leven leiden, houdt in dat je milieu- en diervriendelijker gaat leven. Dit kun je op verschillende manieren doen. Je zou bijvoorbeeld duurzame schoonmaakmiddelen kunnen kopen, duurzamer wassen, tweedehands aankopen doen en nog veel meer. Het gaat er eigenlijk om dat je minder of duurzamer consumeert, waardoor je niet bijdraagt aan het achterlaten van veel afval. Verder helpt duurzaam leven om het milieu te behouden. Zo zou je voor zonnepanelen op je dak kunnen kiezen, om je eigen energie op te wekken.

Het gaat er in ieder geval om dat je meer bewust wordt van de wereld om je heen. En op welke manier je kunt bijdragen aan een gezonde leefomgeving voor jezelf en generaties in de toekomst.

Op welke gebieden dien je te minderen om bewuster te leven?

Wil je bijdragen aan een betere wereld? Zorg er dan voor dat je minder vlees gaat eten. Om vlees te produceren, zijn er veel te veel koeien nodig. Deze koeien uit de vee-industrie zorgen voor een overschot aan CO2 uitstoot, waardoor het broeikaseffect in stand gehouden wordt. Je zou ervoor kunnen kiezen om in plaats van 7 keer per week vlees te eten, voor 3 of 4 keer per week vlees te eten. De vleesindustrie is namelijk nog schadelijker voor het milieu dan het totaal aan CO2 dat door het verkeer uitgestoten wordt. Je hoeft niet direct vegetariër te worden, je kunt ook je vleesconsumptie verminderen.

Verder zou je over je manier van vakantie vieren na kunnen denken. Ga je veel met het vliegtuig weg? Dan laat je helaas een grote CO2 footprint achter. Kies er in plaats van vliegen voor om met de trein of je (deels) elektrische auto op vakantie te gaan.

Tips die je helpen om direct een duurzamere lifestyle aan te nemen

Wil je direct een aantal aspecten van je leven verduurzamen? Zorg er dan voor dat je minder gaat consumeren. Dit betekent dat je minder spullen, kleding, voedsel etc. koopt. Zoek eerder naar tweedehands aankopen, zodat je oude spullen een nieuw leven kunt bieden. Heb je toch bepaalde producten nodig? Zoek dan eerst naar een duurzamere variant ervan. Er bestaan tegenwoordig duurzame labels voor kleding, schoonmaakspullen, meubels en nog veel meer. Het belangrijkste is dat je leert om alleen spullen te kopen, die je echt niet kunt missen. Alles wat je niet echt nodig hebt, zou je links kunnen laten liggen.