Veel mensen tussen de 30 en 65 hebben wel eens last van ongewenst urineverlies. Incontinentie kan het dagelijks leven en het zelfbeeld flink beperken. Gelukkig zijn er diverse manieren om hier wat tegen te doen. Deze tips bij incontinentie helpen om het dagelijks leven weer op te pakken.
Incontinentie, een veel voorkomend probleem
Urine incontinentie is een term voor ongewild verlies van urine. Deze klachten komen voor bij miljoenen mensen. Vooral vrouwen hebben hier last van als gevolg van uiteenlopende reden. Bij mannen ontstaan deze problemen pas op latere leeftijd, meestal als gevolg van een vergrote prostaat. Binnen urine incontinentie kunnen we meerdere vormen onderscheiden zoals stressincontinentie, aandrangincontinentie en zwangerschapsincontinentie.
Wat te doen om incontinentie tegen te gaan?
Een zijn verschillende maatregelen die gezet kunnen worden om incontinentie tegen te gaan. Veel mensen denken ten onrechte dat deze klachten automatisch minder zullen worden door minder te drinken. Het tegenovergestelde is echter het geval. Door minder te drinken wordt het probleem juist verergerd. Om de blaas gezond te houden is het goed om minimaal anderhalf tot twee liter per dag te drinken. Wanneer er te weinig gedronken wordt, is de urine geconcentreerder en is hierdoor een grotere kans op irritatie van de urinebuis en blaaswand. Door veel te drinken wordt voorkomen dat bacteriën zich in de blaas kunnen ontwikkelen.
Het is wel van belang om erop te letten wat u drinkt en op welk moment. Koffie, thee en alcohol stimuleren immers de productie van urine. Daarnaast kunnen cafeïne, vruchtensappen en koolzuurhoudende dranken de blaas irriteren. Het drinken van water is dus de beste keuze en dan het liefst overdag tot en met het diner. Het slapen zorgt er immers voor dat het lichaam vocht afdrijft.
Voeding om incontinentie klachten te verminderen of voorkomen
Ook voeding speelt hierbij een belangrijke rol om incontinentie klachten te verminderen of voorkomen. Voedingsmiddelen op basis van tomaat of gekruid voedsel kunnen bijvoorbeeld de blaas irriteren en daardoor incontinentie klachten verergeren. Het eten van voldoende groenten (zoals broccoli en koolsoorten) kan de overlast flink verminderen. Het eten van champignons draagt hier ook aan bij. Het is ook zeker goed om te letten op het gewicht om incontinentie klachten te verminderen of voorkomen. Overgewicht zorgt voor extra druk op de blaas en omliggende spieren. Tot slot kunnen er bekkenbodemoefeningen (kegeloefeningen) gedaan worden om de spieren van de bekkenbodem te verstevigen en de controle over het urineren te verbeteren.
Tips bij incontinentie
Om de urine op te vangen kunt u gebruikmaken van incontinentiemateriaal. Het is hierbij verstandig om voor goede kwaliteit materiaal te kiezen zoals wordt aangeboden op incontinentie-materiaal.nl. Dit is van belang omdat urine vaak sterk geconcentreerd is. Het contact van urine met de huid kan dan ook een beschadigend effect hebben. Goede incontinentieproducten hebben een beschermende- en verzorgende werking voor de huid. Voorbeelden van incontinentiemateriaal zijn inleggers, incontinentie luiers en broekjes. Voor iedere vorm en situatie is er wel een passend product te krijgen.
Hoi!! Mijn naam is Esmee
Ik ben gek op eten, reizen en nog meer eten! Ik ben getrouwd met de man van mijn dromen en heb een dochtertje van 5 jaar die bij mij iedere dag weer een glimlach op mijn gezicht tovert.