Kwaliteit. Iedere keer kan er ik toch weer door verrast worden. Aangenaam, uiteraard. Ik had het al met aardbeien, later met kaas, goed vlees, en nog tal van hier onbeschreven producten. Vialone Nano risottorijst bijvoorbeeld. Of DeCecco pasta, om een paar favorieten te noemen. En nu ben ik in de ban van zongedroogde tomaatjes.
Je weet wel, die roodbruine, uitgemergelde looileren lapjes die ineens in iedere salade verschenen. Overgewaaid uit Italië waar de zon echt nog bij het droog te pas kan komen. Maar zoals het altijd gaat met dingen die populair worden; de industrie met eurotekens in hun ogen wil haar graantje meepikken en wij zijn dan de dupe. Na enige tijd verdwenen de tomaatjes gelukkig dan ook spoorslags van het menig menu.
De volhouders hielden het bij de tomaatjes op olie, die meestal een stuk zachter zijn. Maar ook het weken van de betere tomaatjes (want die zijn er ook wel) in een mengsel van rodewijnazijn en water is een oplossing. Of je maakt ze zelf.
Op de Farmers Market ontdekte ik een boer die dat laatste voor me doet. Of hij de hier altijd schijnende zon gebruikt, of de tomaatjes bij het drogen toch nog een handje helpt, dat is me niet helemaal duidelijk geworden. Sommig van zijn gedroogd fruit (oh, die perziken! die peren! die …) is volledig door de zon gedroogd. Zijn tomaatjes zijn een stuk droger dan als ik ze zelf maak, maar vol en tomatig van smaak.
Deze hummusachtige spread maakte ik naar aanleiding van een discussie over het gebruik van wortelpulp dat je overhoudt als je wortels door je sapcentrifuge jast. Het recept van Lepeltje Liefde is lekker, maar probeer ook deze eens!
Week de tomaatjes in de rodewijnazijn en water. Een minuut of tien minimaal, langer mag ook.
Hak de pistachenootjes fijn en maal ze met de tomaatjes kort in de keukenmachine.
Doe de wortelpulp, 1 eetlepel van het weekvocht, driekwart van de olie en zout erbij en maal tot het een fijne spread is. Voeg naar believen meer weekvocht (voor een frissere smaak) en de rest van de olie toe.
Tip: Lekker om dik in een opengesneden pitabroodje te smeren, er wat feta over te verbrokkelen en dit in de oven (of broodrooster als de pita daarin past) te verwarmen!
Ingrediënten
Aanwijzingen
Week de tomaatjes in de rodewijnazijn en water. Een minuut of tien minimaal, langer mag ook.
Hak de pistachenootjes fijn en maal ze met de tomaatjes kort in de keukenmachine.
Doe de wortelpulp, 1 eetlepel van het weekvocht, driekwart van de olie en zout erbij en maal tot het een fijne spread is. Voeg naar believen meer weekvocht (voor een frissere smaak) en de rest van de olie toe.