Afdrukopties:

Vegaburger van aubergine en groentechips

Opbrengsten1 portieVoorbereidingstijd10 minutenKooktijd10 minutenTotale tijd20 minuten

 1 qt aubergine
 olijfolie
 zout
 50 g handje groentechips
 1 qt kleine ui
 2 eetlepel tahin
 1,50 eetlepel dukkah
 1 qt ei
1

Verwarm de oven voor op 180 graden hetelucht, of 200 graden. Snijd de aubergine in plakken van 1 centimeter, bestrijk ze met olijfolie en maal er wat zout over. Rooster ze in ca 30 minuten in de oven.

2

Maal de groentechips in de keukenmachine zo fijn mogelijk. Pel de ui en snijd in (halve) ringen. Verwarm wat olie in een koekenpan en bak hierin op laag vuur de ui glazig.

3

Haal de aubergineplakken uit de oven, laat ze een beetje afkoelen en snijd ze in kleine stukjes. Meng ze door de overige ingrediënten, maar niet de ui, en vorm er ballen van. [Als je de tijd hebt, kun je ze iets laten opstijven in de koelkast. Maar dat hoeft niet.]

4

Verhit weer wat olijfolie in de koekenpan en zorg dat deze goed heet wordt (maar laat de olie niet roken). Leg de ballen in de pan en druk ze met je spatel plat tot burgers. Bak ze krokant, draai om en bak ook de andere kant krokant.

[Let op: vegetarische burgers zijn wat minder stevig en compact dan hamburgers. Daarom is het handig om ze pas om te draaien als de onderkant krokant en stevig is. Bak ook de tweede kant in 1 keer. Laat de burgers verder zo veel mogelijk met rust in de pan, om breken te voorkomen.]

5

Eet ze als een burger met sla, tomaat, een heel dun plakje zachte geitenkaas in een broodje. Ik had de Thunnbrödwraps van IKEA.