Met deze tips kun je voedselverspilling tegengaan

Er is niets leuker en lekkerder dan een heerlijke maaltijd met je vrienden of familie delen. Eten en drinken samen met de personen die je graag om je heen hebt, kan als prettig en gezellig ervaren worden. Wanneer je heerlijke maaltijden op tafel zet, is het een goed idee om voedselverspilling in je achterhoofd te houden. Juist omdat de mensheid zo veel consumeert, is er sprake van meer voedselverspilling omdat mensen te veel tegelijk kopen, wat dan weer over de datum raakt en wordt weggegooid. In deze blog lees je hoe je ervoor kunt zorgen dat je zo min mogelijk voedsel verspilt.

Wat wordt er precies onder voedselverspilling verstaan?

Het woord voedselverspilling zelf verraadt eigenlijk al waar het om gaat. Een ander woord voor voedselverspilling is voedselverlies. En dit betekent dat er voedsel verloren gaat, omdat het niet opgegeten of gebruikt wordt. Dit is een groeiend probleem en steeds meer mensen komen erachter dat dit voorkomen kan worden. Zeker voor degene die graag duurzamer willen leven, is het een goed idee om te leren hoe je voedselverspilling tegen kunt gaan. Naast dat voedselverspilling zonde van je geld is, is het ook nog eens slecht voor het milieu. Het duurt maanden voor bepaalde producten zijn uitgegroeid en geoogst, dus eigenlijk is het erg zonde als die producten dan direct in de prullenbak verdwijnen.

Je hebt twee soorten voedselverspilling, namelijk de vermijdbare en de onvermijdbare voedselverspilling. De vermijdbare variant houdt al het voedsel in wat je als consument koopt en daarna niet consumeert omdat de houdbaarheidsdatum verlopen is, of omdat het verse producten zijn die al bedorven zijn. De onvermijdbare variant zijn alle schillen, putten, korsten en andere resten die je niet gebruikt als je het voedsel opeet.

Waarom is het zo belangrijk om minder voedsel te verspillen?

Het maakt echt niet uit als je soms iets weggooit wat je eigenlijk eerder had moeten opeten. Maar denk je eens in dat er miljarden mensen op de wereld leven, die elk weleens iets weggooien, terwijl miljoenen mensen ergens anders hongerlijden. Daarnaast is het ook niet goed voor het milieu om zo veel eten te produceren, waar dan de helft van wordt weggegooid. Om het voedsel te produceren, is er energie nodig voor de verwerking van het voedsel en alle tractoren rijden op benzine of diesel, waardoor er ook genoeg vervuiling bij komt kijken. Uit onderzoek is gebleken dat 6% tot 8% van de wereldwijde klimaatuitstoot uit de voedselbranche afkomstig is. Het is dus belangrijk om bewust met eten en drinken om te gaan.

Handige tips tegen voedselverspilling

Als eerste is het belangrijk dat je altijd alleen koopt wat je daadwerkelijk nodig hebt en wat je op de korte termijn al zal opeten. Koop je iets om een voorraad op te bouwen? Let dan op de houdbaarheidsdatum of stop bepaalde producten in de vriezer. Heb je groente over? Probeer de dag erna dan weer iets met die groente te koken, zodat je het niet zomaar weg hoeft te gooien. Wees creatief met wat je in huis hebt en denk je in dat alle producten die je koopt ergens geproduceerd of geoogst zijn en probeer daar respect voor te tonen.