Hoe richt je je huis zo duurzaam mogelijk in

Hoe richt je je huis zo duurzaam mogelijk in

Vind je het belangrijk om je woning zo duurzaam mogelijk op te knappen of in te richten? Daar zijn gelukkig steeds meer mogelijkheden in. Zet hier dan ook de bewuste stappen in. In dit artikel delen we een introductie op duurzamere opties bij de renovatie en inrichting van je huis. Lees je mee?

Duurzame materialen

Kies allereerst voor duurzame materialen als je je woning inricht. Voor veel materialen en onderdelen kun je hier informatie over vinden. Ben je bijvoorbeeld toe aan nieuwe kozijnen? Kies dan voor een kunststof kozijn op maat. Kunststof wordt gerecycled en zorgt ook voor betere isolatie van je woning. Dat levert je dus ook meteen energiebesparing op! Daarnaast is verfverontreiniging uitgesloten, omdat je de kozijnen niet om de zoveel jaar hoeft te schilderen. Bij houten kozijnen is dat natuurlijk wel het geval. Om die reden is kunststof toch duurzamer dan je misschien denkt. Per onderdeel dat je wilt opknappen aan je huis, zoek je dus uit welke materiaalsoorten geschikt zijn. Soms zijn er meerdere mogelijkheden, wat natuurlijk helemaal mooi meegenomen is. Andere goede opties zijn onder andere bamboe, kurk en FSC-gecertificeerd hout. En gerecyclede materialen krijgen altijd een streepje voor. Gebruik daarnaast milieuvriendelijke verf met lage VOS (vluchtige organische stoffen).

Woning isoleren

Isoleer je woning goed. Met name in oudere woningen valt hier nog veel te verbeteren. Dit kun je op verschillende locaties doen. Denk aan de muren, de vloer en het dak. Ook nieuwe kozijnen kunnen nuttig zijn, bijvoorbeeld om minder tocht binnen te laten in huis. Op zoek naar een makkelijke oplossing? Dan is een overzetkozijn, ook wel ClickOver® kozijnen genoemd, een uitkomst. Dit is speciaal ontwikkeld om de renovatie en verduurzaming van je woning te vereenvoudigen. Op een eenvoudige wijze installeer je dit type kozijn, met veel minder bouwoverlast en kans op schade. Dit kun je dus meteen meenemen als je ook andere onderdelen van je woning gaat isoleren. Let er bij de isolatie van bijvoorbeeld de muren op welke materiaalsoorten hier geschikt zijn om tussen de wand te plaatsen. Hiermee kun je warmteverlies zo veel mogelijk minimaliseren. Een expert kan je hierover adviseren, als je er zelf moeilijk uitkomt.

Waterbesparing

In een woning verbruik je al gauw vrij veel water. Zeker als je een gezin hebt, maar net zo goed als je in je eentje of met je partner woont. Probeer daarom in te zetten op waterbesparing. Dit kun je op allerlei manieren aanpakken. Installeer waterbesparende kranen en douchekoppen om het waterverbruik te verminderen. Hier merk je zelf nauwelijks iets van, daar hoef je dus niet voor te vrezen. Maar je verbruikt wel veel minder water. Wat een handige oplossing! Ook voor het toilet zijn er steeds meer oplossingen te vinden. Je kunt bijvoorbeeld het toilet doorspoelen met regenwater, met een speciale installatie. Of kies in ieder geval voor een dual-flush toilet, om minder water te gebruiken bij kleine spoelingen. Bij een nieuwe toiletinstallatie is dit eigenlijk al de standaard. Regenwater kun je trouwens sowieso maar beter opvangen in je tuin, bijvoorbeeld ook om de planten water mee te geven. Plaats hiervoor een ton of ander geschikt item in je tuin.

Duurzame energie

Je woning isoleren is dus een belangrijke manier om je energieverbruik omlaag te brengen, zoals we hierboven al noemden. Maar energie zul je altijd nodig hebben in huis. Je kunt energie wel zo duurzaam mogelijk verkrijgen. Installeer bijvoorbeeld zonnepanelen op je dak. Daar vang je zelfs energie mee op dagen dat de zon niet fel schijnt. Een aanrader is het dus zeker. Ook een warmtepomp is een duurzame manier om je energiebehoefte te voorzien.

Energiezuinige apparatuur

Als je nieuwe apparatuur in huis haalt, is het slim om voor energiezuinige varianten te kiezen. Van wasmachine tot koelkast, en van stofzuiger tot koffiezetapparaat. Eigenlijk tellen alle apparaten mee! Hierbij let je op het energielabel van een apparaat. Vergelijk verschillende opties die je hebt. Welke apparaten hebben het beste label? Daar kun je je keuze op baseren.

We hopen je met de bovenstaande tips te inspireren voor duurzaamheid in en rondom je woning. Natuurlijk hoef je niet alle stappen tegelijkertijd te zetten. Begin eerst eens met een enkele verbetering. Heb jij al iets op het oog? Wat ga jij als eerste aanpakken bij je huis?