Een gids voor het sorteren van afval in de keuken: wat hoort er in de plastic-, papier- en GFT-bak?

Afval scheiden is van groot belang voor het milieu en de toekomst van onze planeet. Het begint allemaal in onze eigen keuken, waar we dagelijks afval produceren. Een afvalscheidingsprullenbak kan hierbij helpen, maar het is wel belangrijk om te weten welk afval in welke bak hoort. In dit artikel vind je een gids voor het sorteren van afval in de keuken, met aandacht voor de plastic-, papier- en GFT-bak.

Plastic afval

Plastic is een veelvoorkomend afvalproduct in de keuken. Het is echter niet altijd duidelijk welk plastic in de plastic afvalbak hoort. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van wat wel en niet in de plastic afvalbak thuishoort:

  • Wel: plastic flessen, flacons, potjes, bakjes, zakken en folies
  • Niet: plastic verpakkingen van chips, koekjes en snoepjes, plastic rietjes, plastic bestek en servies, piepschuim en plastic verpakkingen met aluminium laag

Papier afval Papier is een ander veelvoorkomend afvalproduct in de keuken. Het is vaak makkelijk te herkennen, maar ook hier zijn er uitzonderingen. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van wat wel en niet in de papier afvalbak thuishoort:

  • Wel: kranten, tijdschriften, papieren verpakkingen, kartonnen dozen en papieren zakken
  • Niet: papieren verpakkingen met een plastic laagje, vuil papier zoals tissues en pizzadozen met etensresten

GFT afval

GFT staat voor groente-, fruit- en tuinafval en is biologisch afbreekbaar. Het is daarom belangrijk om dit afval apart te houden van ander afval. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van wat wel en niet in de GFT afvalbak hoort:

  • Wel: etensresten, groente- en fruitafval, koffiedik en filterzakjes, theezakjes, bladeren en takjes
  • Niet: vlees- en visresten, botjes, olie en vetten, kattenbakkorrels, papieren zakken met plastic laagje

Er zijn perfecte afvalbakken voor in de keuken waar je GFT afval in kan gooien! Denk bijvoorbeeld aan het merk Brabantia die deze soort keuken afvalbakken aanbieden.

Overige afvalproducten

Naast plastic, papier en GFT zijn er nog andere afvalproducten die in de keuken voorkomen. Hierbij kun je denken aan glas, blik en restafval. Het is belangrijk om ook deze afvalproducten apart te houden en in de juiste afvalbak te deponeren.


Tips voor het sorteren van afval in de keuken

Om het sorteren van afval in de keuken zo makkelijk mogelijk te maken, kun je de volgende tips gebruiken:

  • Zet meerdere afvalbakken neer, zodat je het afval direct op de juiste plek kunt weggooien.
  • Gebruik biologisch afbreekbare zakjes voor de GFT afvalbak.
  • Maak de afvalbakken regelmatig schoon om nare geurtjes te voorkomen.
  • Bewaar groente-, fruit- en tuinafval tijdelijk in een apart bakje op het aanrecht.
  • Plak stickers op de afvalbakken met daarop welk afval erin hoort. Zo voorkom je verwarring.
  • Spoel plastic verpakkingen eerst even af voordat je ze weggooit. Dit voorkomt geurtjes en vervuiling van de plastic afvalbak.
  • Composteer je GFT afval zelf als je een tuin hebt. Zo kun je het afval hergebruiken als compost voor je planten.

Conclusie

Afval scheiden is een belangrijke stap in het verminderen van onze ecologische voetafdruk. Het begint allemaal in onze eigen keuken, waar we dagelijks afval produceren. Door gebruik te maken van een afvalscheidingsprullenbak en het afval op de juiste manier te sorteren, kunnen we ervoor zorgen dat ons afval op een duurzame manier wordt verwerkt. Met deze gids voor het sorteren van afval in de keuken kun je direct aan de slag om je steentje bij te dragen aan een beter milieu.