DIY projectjes voor je katten die in vijf minuten klaar zijn

Het liefst verwen je jouw lieve viervoeters iedere dag. Je herkent je er vast in dat je nooit zonder cadeautje terug kan komen van de dierenwinkel. Het is natuurlijk ook leuk om zelf een uniek item te kunnen maken voor je pluizige vriend(en). Er zijn voor deze DIYs geen dure materialen nodig en misschien heb je alles zelfs al in huis. Door je kattenspeelgoed zelf te maken kunnen je afwisselen en ze helemaal naar eigen smaak maken. En natuurlijk is het lekker voordelig.

Maken van een kattenhuisje

Je hebt de volgende dingen nodig voor het maken van een kattenhuisje:

  • Kartonnen doos
  • Schaar
  • Oud T-shirt
  • Klein kussentje of dekentje

Volg de onderstaande stappen en je huisje is binnen vijf minuten klaar voor gebruik.

Stap 1. Zorg dat de boven of onderkant van de doos is dichtgeplakt. De andere kant laat je open en je knipt de kartonnen vouwstukken er af.
Stap 2. Trek het oude T-shirt over de doos, met de halsopening aan de kant van de doos die open is. Dit wordt de ingang van het huisje.
Stap 3. Knoop de uitstekende uiteinden van het T-shirt op de achterkant aan elkaar. Vervolgens vouw je de nog uitstekende mouwen netjes naar binnen.
Stap 4. Leg het kleine kussentje of dekentje in het huisje. Wanneer je kiest voor een wat dikker of steviger kussentje kun je deze beter vast in de doos plaatsen na stap 1.

Je kattenhuisje is nu klaar voor zijn pluizige bewoner. In deze DIY kun je natuurlijk veel variaties maken. Zo kun je aan de hand van het formaat van de doos bepalen hoe groot het huisje wordt en welke vorm het krijgt. Voor een vrolijke uitstraling kun je kiezen voor een T-shirt met een leuk printje. Wil je de doos meer gebruiken als speelplek dan als mandje? Maak een gaatje in de bovenkant van het huisje en hang hier een veter door heen.

De volgende DIY is voor een speeltje met snoepjes. Wat heb je nodig?

  • Zes wc-rollen
  • Een stuk papier of karton
  • Plakband
  • Kattensnoepjes
  • Verf (optioneel)

Volg de onderstaande stappen om je kat op een speelse wijze zijn snoepjes te laten verdienen.

Stap 1. Zet de zes wc-rollen recht op neer. Maak twee rechte rijen en zet deze strak tegen elkaar aan. Plak de rollen met het plakband goed aan elkaar.
Stap 2. Plak het stuk papier of karton onder de wc-rollen, zodat ze aan een kant zijn afgesloten. Knip het uitstekende papier af.
Stap 3. Deze stap is optioneel. Je kunt het speeltje versieren met verf voor een leuk uitstraling. Dit hoeft natuurlijk niet.
Stap 4. Zet het speeltje op zijn zij, waardoor de wc-rollen horizontaal liggen.
Stap 5. Stop een of meerdere snoepjes in verschillende wc-rollen en laat je kat ze eruit vissen met zijn pootjes.

Met deze DIY kun je alle kanten op. Je kunt kiezen voor meer vakjes, andere vormen en natuurlijk met welke beloning je erin stopt. Als je de wc-rollen doormidden knipt kun je het speeltje ook rechtopstaand gebruiken.