Detox sapkuren

Detox sapkuren

Een detox sapkuur kun je zien als een periode waarin je al je (vaste) voedsel vervangt door sappen die van groenten en fruit zijn gemaakt. Doorgaans kun je kiezen voor verschillende sapkuren, zoals de 3-daagse sapkuur. Een dergelijke kuur zorgt er idealiter voor dat je lichaam wordt ontgift en ‘gereset’. Dit omdat deze sappen zo makkelijk te verteren zijn. Je lichaam krijgt dan eindelijk de gelegenheid om zich te ontgiften. Welke mensen met name baat kunnen hebben bij zo’n kuur lees je verderop in dit artikel. Eerst vertellen we je echter wat meer over de sappen die bij zo’n kuur komen kijken.

Aspecten die je van de sappen bij zo’n kuur mag verwachten

Als je enkele dagen tot een week louter op sappen gaat leven, dan moeten die sappen natuurlijk wel van goede kwaliteit zijn en over zo veel mogelijk voedingswaarden beschikken. Daarom mag je van de sappen bij een detox sapkuur de volgende aspecten verwachten:

  • De sappen bestaan louter uit verse groenten en fruit.
  • De sappen zijn uiteraard veganistisch en geheel lactose- en glutenvrij.
  • De gebruikte fruit- en groentesoorten zijn koudgeperst. Dat houdt in dat deze groenten en fruit op geen enkele wijze zijn verhit in het proces. Verhitting is niet wenselijk, want dit kan ten koste gaan van met name vitaminen en mineralen.
  • De sappen zijn zodanig samengesteld dat ze een aangename smaak en textuur hebben.
  • Je krijgt bij een goede sapkuur verschillende soorten sappen. Daardoor krijg je bij zo’n kuur in enkele dagen al snel meer dan twintig soorten groenten en fruit binnen. Als gevolg daarvan profiteer je van zo veel mogelijk verschillende vitaminen en mineralen.

Voor welke mensen is een detox sapkuur interessant?

Het is met name aan de volgende mensen aan te raden om eens een detox sapkuur uit te proberen:

  • Mensen die te kampen hebben met overgewicht. Als je namelijk enkele dagen louter sappen tot je neemt, dan zul je vrijwel helemaal geen koolhydraten en vetten binnen krijgen.
  • Mensen die hinder ondervinden van klachten aan de maag en/of de darmen. Een detox sapkuur is bij uitstek geschikt om kleine ontstekingen in die lichaamsdelen te verhelpen.
  • Mensen die hun lichaam even een pauze gunnen van al het bewerkte en minder gezonde voedsel.

Alleen sap, of toch nog dagelijks één maaltijd?

Het mag duidelijk zijn dat het best zwaar kan zijn om een aantal dagen geen vast voedsel tot je te nemen en dus alleen op sap te leven. Je krijgt in die periode immers niet of nauwelijks calorieën binnen. Als dit iets te veel van het goede is voor je, kun je ook overwegen om een iets mildere kuur te volgen.

Bij een relatief milde detox sapkuur, soms ook wel een ‘till dinner’ kuur genoemd, neem je toch nog één maaltijd met vast voedsel per dag. Dit moet dan wel een vegetarische en licht verteerbare maaltijd zijn. Met een dergelijke gezonde maaltijd doe je namelijk zo min mogelijk afbreuk aan de gewenste effecten van detox sapkuren.