De lekkerste bitterballen voor in de Airfryer

De lekkerste bitterballen voor in de Airfryer

Jarenlang was het gangbaar dat je voorgebakken snacks in de frituurpan afbakte. Frituren is immers makkelijk en goedkoop. Bovendien is volgens veel mensen de smaak van gefrituurde snacks simpelweg niet te evenaren. Inmiddels is er in deze gewoonte een duidelijke kentering zichtbaar. Zo kan met name de opkomst van de airfryer niet worden genegeerd. Tegenwoordig is naar schatting in 35 procent van de huishoudens een airfryer aanwezig.

De airfryer is een apparaat waarin op hoge snelheid hete lucht circuleert. Op die manier worden de frites of snacks verhit. Deze bereidingswijze heeft diverse voordelen, onder meer op het gebied van de gezondheid. Zo zijn snacks uit de airfryer vaak beduidend minder vet. Bovendien is een airfryer makkelijker te reinigen en te onderhouden en verspreidt deze machine minder vettigheid en ongewenste geurtjes.

Ook bitterballen kunnen bij uitstek geschikt zijn om in de airfryer te verhitten. Wat de lekkerste bitterballen voor in de airfryer zijn? Dat lees je in het vervolg van dit artikel.

Vleesbitterballen

Mensen die hun frituurpan willen vervangen door een airfryer én die van traditionele bitterballen houden kunnen opgelucht ademhalen. Authentieke bitterballen met een vulling van rundvleesragout kun je namelijk zonder problemen verhitten in de airfryer. Rundvlees bitterballen moet je in de airfryer wel iets langer verhitten dan in de frituur. Voor de airfryer geldt namelijk dat je ze er een minuut of acht in doet bij tweehonderd graden Celsius.

De hierboven vermelde informatie over het bereiden van bitterballen in de airfryer geldt ook voor andere varianten van vleesbitterballen. Denk hierbij maar aan de eveneens populaire kalfsvlees bitterballen en de extra luxueuze Black Angus bitterballen. Ook deze smaakvolle varianten kun je dus probleemloos in de airfryer verhitten.

Kaasbitterballen

De vraag naar snacks en andere etenswaren zonder vlees is de laatste jaren langzaam maar zeker aan het toenemen. Als gevolg daarvan hebben met name de grotere en kwalitatief betere snackproducenten besloten om wat meer vegetarische snacks aan de assortimenten toe te voegen. De opkomst van kaasbitterballen valt hier niet los van te zien. Vooral Old Amsterdam bitterballen doen het hierbij erg goed.

Goed nieuws wat dit betreft is dat je Old Amsterdam bitterballen zonder problemen kunt bereiden in de airfryer. Over het algemeen kun je deze er net iets korter in doen dan een portie bitterballen met een vleesvulling. Een minuut of zeven bij tweehonderd graden moet voldoende zijn.

Vegetarische bitterballen

Wie uit gezondheidsoverwegingen een airfryer gebruikt in plaats van een frituurpan is waarschijnlijk ook geïnteresseerd in snacks met wat gezondere eigenschappen. Voor deze mensen is het goed om te weten dat er tegenwoordig vegetarische bitterballen bestaan die qua smaak en textuur niet of nauwelijks verschillen van traditionele rundvlees bitterballen. Deze vleesloze variant geeft dus aan werkelijk iedereen de gelegenheid om van deze nog altijd onverminderd populaire snack te genieten. En voor alle duidelijkheid: ook vegetarische bitterballen kunnen met gemak (in zo’n acht minuten) worden bereid in de airfryer.