Beter slapen door een goed dieet

Beter slapen door een goed dieet

Mensen slapen gemiddeld een derde deel van hun leven en dat geeft al een indicatie van het belang van die periode. Goed slapen is een noodzaak voor je welbevinden en gezondheid. Een nacht niet slapen maakt al duidelijk hoeveel invloed dit heeft op je concentratievermogen en je humeur. Omdat mensen nu eenmaal wreed kunnen zijn onderling is slaaponthouding een bekende martelmethode.

Na ongeveer 72 uur zonder slaap gaat een mens hallucineren en kan deze de realiteit niet meer goed onderscheiden. Maar ook chronische slapeloosheid komt voor zonder dat iemand bewust wakker wordt gehouden. Dat leidt op den duur altijd tot gezondheidsklachten. Een bezoek aan de huisarts is derhalve beslist noodzakelijk als jij niet goed kan slapen gedurende een langere periode.

De invloed van voeding op slaapgedrag

Een middeltje om beter te kunnen slapen, volgens de wijsheid van de grootmoeders, is een beker warme melk bij voorkeur met honing. De stof tryptofaan zorgt ervoor dat je hersens een signaal krijgen dat je moet gaan slapen. Melk bevat dat in voldoende mate. Gecombineerd met de koolhydraten in de honing wordt tryptofaan sneller opgenomen. Het is weer zo’n voorbeeld dat men vroeger zonder de medische achtergrond te kennen, goede tips wist te geven door verkregen ervaring. Een andere stof die een goede slaap bevordert, is melatonine. Ook melatonine komt in natuurproducten voor maar vaak in zo kleine hoeveelheden dat het niet de moeite waard is. Voor een pil waarin 5 milligram melatonine zit, zou je 1.120 bananen moeten eten. Dat laatste raden we je beslist niet aan.

Tips voor voeding in samenhang met goede slaap

Een specifiek dieet hoef je niet te volgen omdat je slaapproblemen hebt. Een gezonde en gevarieerde voeding bevat alles wat je nodig hebt voor een gezonde slaap. Lukt dat echter niet altijd dan zou je de volgende tips kunnen proberen.

1. De tijd van de hoofdmaaltijd veranderen

In Nederland is het nog steeds gebruikelijk om in de avond te eten. Door het drukke leven is dat vaak later op de avond. In meer zuidelijke landen wordt de lunch als warme hoofdmaaltijd gekozen met daarna een siësta op de slaapbank. Beslist een optie om te proberen als dat binnen je planning valt te passen.

2. Beperk het gebruik van een aantal stoffen

Iedereen weet het wel dat er een aantal zaken zijn die je niet moet gebruiken in de periode voordat je gaat slapen. Denk daarbij aan koffie, zwarte thee, cola, chocolade en alcohol. Toch wordt in de medische wereld aangenomen dat een aantal van deze producten verantwoordelijk zijn voor veel slaapproblemen.

3. Te veel is niet goed voor je

Vet, zout en suikers zijn producten waarmee je moet oppassen. Het zijn juist die zaken die ons lichaam graag proeft. Maar ook van gezonde zaken moet je je beperken tot standaard hoeveelheden. Te veel kruiden, knoflook en zelfs fruit kan je stofwisseling ook ontregelen en daarmee je nachtrust. Experimenteren met maaltijden die licht verteerbaar zijn of met gezonde snacks, is altijd een optie.

4. Ook vegetariërs moeten opletten

Heb je als vegetariër last van slaapproblemen? Probeer dan eens je dagelijkse aminozuren aan te vullen.