Begin je eigen kleine moestuin

Groenten en fruit zijn het aller lekkerst wanneer ze verse zijn. Hoe makkelijk is het als je ze uit je eigen tuin kan halen? Je eet versere producten en bent voordeliger uit dan wanneer je naar de supermarkt gaat. Het verzorgen van je eigen moestuin kan meteen leiden tot een leuke nieuwe hobby en is educatief voor de kinderen. Het beginnen met het verbouwen van je eigen groenten en fruit is minder moeilijk dan je denkt.

Groenten en fruit

Hier staan een aantal groenten en fruit op een rijtje en hoe je ze het beste kunt planten.

  • Paprika: snijd een paprika verticaal doormidden. Maak de pitjes los met je vinger, zodat ze in de paprika vallen. stop wat aarde in de paprika en geef het wat water. Leg in een pot met aarde en wacht af.
  • Prei: snijd het kontje van de prei en zet deze in een glas met wat water. Zorg dat de wortels helemaal onderwater zijn.
  • Watermeloen: haal voorzichtig wat pitjes uit de watermeloen. Leg deze op een stukje keukenrol en leg er nog een stuk keukenrol overheen. Maak de keukenrol nat met een plantenspuit. Na vier dagen kun je het geheel in de aarde plaatsen.
  • Wortel: snijd het kontje van de wortel en plaats deze het kontje naar boven op een bordje met water. Wanneer de wortelen beginnen te groeien stop je hem in de aarde.
  • Ananas: bewaar de kroon van de ananas. Steek drie of vier prikkertjes in de zijkanten van de kroon zodat hij kan balanceren op de rand van een glas op pot. Vul het glas met water en zorg dat de onderkant van de kroon in het water is. Hier is iets meer geduld voor nodig. Je kunt de kroon namelijk pas na zes tot acht weken in de aarde plaatsen.
  • Avocado: haal de pit uit de avocado door middel van bijvoorbeeld een lepel. Deze manier is bijna het zelfde als die van de ananas. Stek drie prikkers in de pit zodat deze kan balanceren op de rand van een glas. Zorg dat de helft van de pit onderwater is.
  • Citroen: vul een eierschil met wat aarde en stop hier de citroen pitjes in. Na twee weken kun je dit in zijn gehaal in de aarde stoppen.
  • Komkommer: snijd de komkommer in de lengte door en haal met behulp van een lepel de lijstje met zaadjes eruit. Doe de lepel met zaadjes in een glas water en roer dit door. De goede zaadjes die je wilt planten zullen naar de bodem zakken. Zeef de zaadjes en plant ze in aarde.

Zon in je moestuin

Om je moestuintje een succes te laten worden is het belangrijk dat je een plek met veel zon hebt. Zowel binnen als buiten hebben de planten zon nodig. Dit is natuurlijk per plant verschillend. Verbouw je meerdere groenten en fruit? Plak labeltjes op de potten of bakken met de datum van planten en hoeveel zon het nodig heeft. Op deze manier wordt het verzorgen makkelijker en kun je de groei goed bijhouden.