Edith's keuken – Edith Dourleijn

Portfolio

Hieronder vind je een lijst van door mij geschreven verhalen. Heb je interesse in artikel of recept van mijn hand, dan overleg ik graag over de mogelijkheden. Mailen kan naar edith [@] eetdit.nu. Tot snel!

- Ben je hier terechtgekomen, maar wil je eerst weten wie ik ben? Hier stel ik mezelf voor!

Schrijven over onze culinaire cultuur
Mijn interesse in koken en eten is breed. Maar is ongeveer samen te vatten in de volgende drie vragen:
– Waarom eten we wat we eten?
– Waar komen onze ingrediënten vandaan?
– Hoe bereiden we deze ingrediënten zo lekker mogelijk?

Dat leidde tot onder andere tot de volgende verhalen:

Waarom eten we wat we eten?
- interview met Floris Versluijs (In de keuken van Floris) voor Home of Cooking Magazine
– interview met Niven Kunz van restaurant Niven* over koken en ondernemen
– interview met Erik van Loo (Parkheuvel**) voor Home of Cooking Magazine*
– interview met Dick en Anne Laura Middelweerd van De Treeswijkhoeve** voor Bouillon! magazine
– interview met Annabel Langbein over inspiratie
– essay Koken op Venus en Mars, SCP-uitgave M/V
– diverse korte artikelen onder Voer voor psychologen, Psychologiekalender 2006

Life style-achtige verhalen over eten en koken:
– lekkere adresjes om je eigen culinaire avonturen te beleven, eigen rubriek Met bouillon op pad (Bouillon! magazine)
– Winters Weekend Weg, 4 chefs-portretten en kleine beschrijvingen van de restaurants, voor Special Bite Magazine
– rubriek Iedere dag genieten voor Home of Cooking Magazine (met verhalen over Het Ontbijt, De Tijdloze Theetraditie, Buitenleven, Koffie en Zoete Zaligheden)
– kookboekrecensies voor Bouillon! Magazine (zoek hier op ‘[ED]‘)

Waar komt ons eten vandaan?
– interview met Henk Jan Beltman, directeur Tony’s Chocoloneley over eerlijke chocolade
– rubriek De groene keuken van hier en nu voor Home of Cooking Magazine (met verhalen over Lam & Asperge, Wild & Paddenstoelen, Buitenleven, Oma’s pappot, Groente opnieuw ontdekt)
– Een koninklijke kip, over de Chaamse Pel in Slow Food Magazine

Hoe koken we? / kooktechnieken:
– rubriek Het geheim van … in Special Bite Magazine, waarin ik de chefkoks laat vertellen hoe ze tot hun gerechten komen en de technieken erachter in begrijpelijke taal uitleg  (o.a. Luc Kusters van Bolenius enRyan Bahadoer van LN2)
– de rubriek Kunst en Techniek voor Home of Cooking Magazine, waarin kooktechnieken worden uitgelegd (met onder andere artikelen over messen en snijtechnieken, het maken worst en paté en het decoreren van taarten)
– ik hou van diep graven. Over kokos, Bouillon en fond, Botulisme, en waar ik nog meer nieuwsgierig naar ben/wordt gemaakt.
– ik hou van experimenten, om op die manier zoveel mogelijk kookmythes te onkrachten of te omarmen. Ik doe tijdens de 8 lessen van mijn kookcursus, maar ook met collega’s (met asperges bijvoorbeeld), of gewoon in mijn eigen keuken (tosti).

* Alle edities van Home of Cooking Magazine zijn in te zien op Issuu.

Recepten
Omdat ik graag deel hoe lekker eten kan zijn, ontwikkel ik ook recepten in opdracht. Onder andere voor:
– acties van de vereniging van Gildeslagers
– opstuurkookboekje Sorry voor uitgeverij Snor
– mijn kookcursus Kooktechnieken en kookworkshops

Redactie
Omdat ik niet alleen weet heb van de liters en grammen, maar ook van de d’s en t’s, doe ik ook klussen als (eind)redacteur. Onder andere voor:
– Home of Cooking Magazine
– Karakter Uitgevers
– Snor
– Textcase

Kooklessen
Tenslotte vind ik het niet alleen geweldig om schriftelijk mijn kennis over koken over te brengen, maar ook mondeling. In mijn kookcursus Kooktechnieken ga ik met de cursisten op zoek naar wat er echt in de pan gebeurt en waarom je bepaalde handelingen wel of juist liever niet moet doen.
Ook geef ik kookworkshops op verzoek. Dat kan een les uit mijn kookcursus zijn, maar mag ook over andere onderwerpen gaan. Ik gaf zelfs een jaartje les in koken op een Hogere Hotelschool.

Een beeld van mijn volledige carrière vind je op LinkedIn.

.

Laat een reactie achter

BlogSociety

@EdithDourleijn