Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 09 01 2013, en geplaatst in de categorie ~ buffet/hapjes/tapas/bbq/, ~ groenten/vlees/vis.

Onderwerpen:

, , ,

Gevulde portobello

Als ik vegetariër was geweest, had ik – zeker weten – iedere week een gevulde portobello op tafel gezet. Hij is zo veelzijdig. Kan op de barbecue, van de bakplaat, uit de oven of langzaam gegaard in een koekenpan met deksel. Het is een perfecte vleesvervanger bij een AGV’tje*. Mits je ‘m vegetarisch vult, natuurlijk!
Een portobello is eigenlijk niets meer dan een volwassen kastanjeschampignon, de variant die ik altijd uit de superschappen trek in plaats van de witte champignons. De portobello wordt geplukt als de hoed minimaal 8, maar meestal 10 of 12 centimeter is. Op het moment dat de hoed helemaal geopend is, in feite. De aromatische, ietwat zoete,  maar altijd sappige portobello zou je gerust de steak voor vegetariërs kunnen noemen. Maar een gevulde portobello is ook leuk als voorgerecht. Iedereen één paddenstoel klinkt misschien wat ielig, maar is zeker genoeg.

Als je de reuzenpaddenstoel omdraait en het steeltje eraf snijdt, heb je een mooi kommetje dat je kunt vullen. Bijna altijd bak ik daarvoor een kleine of halve gesnipperde ui (sjalot of lenteui kan ook) en laat ik daarbij ook de fijngesneden steeltjes van de paddenstoel meestoven. Soms ook een gesnipperd (half) teentje knoflook. De lamellen van de paddenstoelen schraap ik met een lepeltje los en ook die mogen even mee in de pan. Het vuur eronder kan uit en dan kan het grote variëren beginnen. Kijk maar eens welke restjes je in je koelkast hebt liggen. Maar onthoud, iedere variant met kaas heerlijk!

Variatie 1: 25 gram walnoten, geroosterd en fijngehakt. Mengen met het uimengsel, en feta. Heerlijk bij couscous en geroosterde pompoen bijvoorbeeld.
Variatie 2: sjalotje, tijm, zachte blauwschimmel. Dit is geheid de grote hit  op de barbecue. Ook onder vleeseters.
Variatie 3: stukje ui en mascarpone. Lekker met een jus van zilveruitjes en balsamico.
Variatie 3: lente-ui, paar olijven en parmezaanse kaas. Lekker bij een zomerse pasta.
Variatie 4: restje couscous of risotto. Meng er wat zongedroogde tomaat en lente-ui of rucola (fijngesneden) door.
Variatie 5: die kan je zelf vast ook verzinnen. ;-) Laat gerust jouw variatie hieronder weten, ik ben benieuwd.

Vul de portobello’s en probeer alle vulling te gebruiken. Desnoods als een bergje erbovenop.
Zet de paddenstoelen in een ovenschaal, voor als het teveel aan vulling er vanaf glijdt, in een voorverwarmde oven van 200 graden, 10 à 15 minuten. Op een bakplaat op het fornuis kan ook. En op de barbecue ook. Een minuut of 20 ongeveer, in een gesloten barbecue zo lang als in de oven. Geef je neus en ogen maar even de kost bij de tijdsbepaling.

* Aardappel, Groente, Vlees-, vis- of -vervanger

.

4 reacties

 1. Karin Tempelaar
  01/09/2013

  Mmmm, lekker. Gevulde portobello stond als hoofdgerecht of het kerstmenu van afgelopen jaar en het was een groot succes. Ik heb het recept van Ottolengi uit Plenty gebruikt: een vulling van ui, bleekselderij, gedroogde tomaten, dragon, parmezaanse kaas en dan in de oven met een plak taleggio erover. Smullen!

  • Edith
   01/10/2013

   Ook lekker Karin. En leuk dat je hier weer eens binnenloopt!

 2. Lies
  01/22/2013

  Eens! Lekkere variatietips. Ik maakte met kerst vegetarische portobello wellingtons: was een succes… http://lepeltjeliefde.blogspot.nl/2012/12/feestmaal-portobello-wellington-met.html

  • Edith
   01/22/2013

   Ik zag ‘m al op twitter voorbijkomen, Lies. Ik ga zo’n portobello zeker ook eens inpakken in bladerdeeg. Saus erbij is altijd lekker, zoals deze jus van gekaramelliseerde zilveruitjes bijv: http://www.eediete.nl/keuken/?p=2758
   Ik denk dat ik al een idee krijg over wat ik vanavond ga eten!

Laat een reactie achter

BlogSociety

@EdithDourleijn