Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 05 03 2012, en geplaatst in de categorie ~ buffet/hapjes/tapas/bbq/.

Onderwerpen:

, , , , ,

Pompoenhummus

Ik hoorde er voor het eerst over dankzij twitter. De vegatopianen hadden het gemaakt en maakten er in het twitterende deel van foodieland furore mee. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt en het idee nestelde zich ergens in mijn hoofd. Ik vertrouwde er op dat het later op een gepaster tijdstip wel zou opploppen.
Bang dat dat niet zou gebeuren hoefde ik niet te zijn. Al op de undergroundboerenkerstnachtmarkt had ik er kennis mee kunnen maken. Tertia, Darja en Maartje liepen regelmatig langs met een andere heerlijk, frisse spread, eentje op basis van bieten. De pompoenhummus verkochten ze ook, maar daar liepen ze niet mee te geef, dus van proeven kwam het niet. De bietenspread ruilde ik tegen mijn heidehoning en zo bleef ik nog in het ongewisse over de pompoenhummus.
Intussen hadden zich ook andere ideetjes in mijn hoofd genesteld. Namelijk het meeroosteren in de oven van kikkerwerten met andere groenten. Yotam Ottolenghi doet het naast wortel, pastinaak en pompoen en maakt er een couscoussalade van (p.62 in Plenty). En in zijn kookboek Groente maakt Peter Gordon een dressing op basis van tahin (p.93). En als je dit allemaal in 1 gerecht combineert, dan komt zijn alle belangrijke ingrediënten voor de pompoenhummus genoemd. Iets meer maken en van de restjes zou ik dan mijn eigen versie van pompoenhummus maken.

Laffe pompoen?
En zo roosterde ik vorige week eindelijk pompoen in een tahindressing (eigen versie). Ook wat parten ui lagen ernaast. Voorbij de helft van de roostertijd voegde ik een half blikje kikkererwten toe. Lekker was het best, bij de couscous en gevulde portobello. Maar nog niet blogwaardig. Waarschijnlijk lag dat aan de pompoen. Op een of andere manier lijken de pompoenen dit jaar smakeloos, welke ik ook probeer. Zelfs mijn geliefde flespompoen is fletser dan anders. Verkopen ze hier in de regio andere pompoenen dan in mijn geliefde lombok? Of is het algemeen dit jaar en hebben jullie er ook last van?
Omdat 1 kilo pompoen (vuil gewicht) wel erg veel is voor 2 personen, bleef er doelbewust een restje geroosterde pompoen (300 gram) over. Met de andere helft van de kikkererwten, een extra schep tahin, een eetlepel of 3 à 4 olijfolie voor de smeuiigheid en peper en zout pureerde ik het. Heerlijk! En vast en zeker ook erg lekker als je pompoen met andere smaakmakers roostert (deze of de variaties hierop: deze of deze, en deze vast ook).
En die tahindressing waarmee ik de pompoenstukken nu insmeerde voor het roosteren, die test en beschrijf ik zeker nog een keer. Als ik een lekkere pompoen heb gevonden.

.

2 reacties

 1. Denise
  03/11/2012

  Ik las over pompoenhummus van Merijn & Nadia (geloof ik) en dat klonk heel interessant. Nu ik deze post lees, is het tijd dat ik zelf ook snel een poging waag! Ben ook benieuwd naar jouw tahindressing:)

  • Edith
   03/12/2012

   Als je Googlet, dan zie je dat Merijn & Nadia inderdaad ook een pompoenhummus hebben gemaakt. Maar hun recept staat geloof ik niet online. Nouja, moeilijk is het niet, dus experimenteer ze!
   En die tahindressing, die ga ik zeker nog eens testen op hopelijk lekkere pompoenen, kijken of dat verschil maakt. Je leest het dan vanzelf hier, Denise!

Laat een reactie achter

BlogSociety

@EdithDourleijn