Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 05 04 2012, en geplaatst in de categorie ~ brood/gebak/snoep.

Onderwerpen:

, , , ,

Dansend schuim

Ik had eiwitten over en ik moest een foodswap-pakket vullen. Meringues! Of waren het nou merengues? Google bleek het ook niet te weten. Er zijn op ongeveer evenveel hits op ‘recept meringue’ als op ‘recept merengue’. Maar merengue is de dans, niet het schuim. Mijn ezelsbruggetje is dat in de Nederlandse naam ‘schuimpjes’ ook een i zit; meringues dus! En mocht ik dit bruggetje zelf nou ook vergeten, dan google ik een volgende keer gewoon op ‘Edith & meringues’, of ‘Edith & merengues’ en lees ik gewoon dit stukje na! Grote kans dat ik dan gelijk zin krijg om deze heerlijke meringues weer te gaan maken.

Meringues, de basis
Want ja, ik sta op het punt een recept toevoegen aan de ruim half miljoen recepten voor meringues die google weet te tellen*. Maar deze rozenmeringues zijn het zeker waard om hun plekje op te eisen. Ze zijn goddelijk. Geloof me! Nadat de rozengeur je neus is binnengedrongen, knispert het krokante schuim tussen je tanden om daarna langzaam te smelten in je warme, vochtige mond.
En hoewel die half miljoen recepten heus niet allemaal hetzelfde zijn (lijkt me, bekeken heb ik ze echt niet allemaal!), is de basis altijd dezelfde. Daarin maken deze meringues het verschil dan ook niet. Je klopt het eiwit in een brandschone kom en met vetvrije gardes stijf. Dan voeg je suiker in porties toe terwijl je maar blijft kloppen. Of dat de keukenmachine laat doen, zoals ik deed. Ik voegde op het laatst mijn speciale smaakmakers toe en liet deze nog even goed door de zoete sneeuw mengen. Het lastigste klusje is om mooie hoopjes te vormen, ik frommel altijd maar wat met twee lepels. En dan kan de oven haar werk doen. Geef de meringues tijd, dan worden ze het lekkerst. Krokant maar toch zacht in je mond. Een uur of 3 à 4 op 100 graden, dus. Ik draaide na een half uur de oven zelfs nog iets lager, omdat de merengues te bruin naar mijn smaak werden. Mooie sneeuwwitte meringues uit mijn eigen oven, dat is wel een droom hoor!


Op de foto lijken ze donkerder dan ze in werkelijkheid waren.
(Meringues in hun eigen kleur op de foto zetten, dat is droom 2.)

Rozenmeringues

* 4 eiwitten
* snufje zout
* 160 gr suiker
* 1 el rozenwater
* 1 el gedroogde rozenblaadjes

Verwarm je oven voor op 80 graden (geen hetelucht).
Maak je kom en garders vetvrij. Bijvoorbeeld door ze nog eens goed na te wrijven met een keukenpapiertje en wat citroensap. Als er maar een drupje vet met de eiwitten in aanraking komt, zullen ze niet opstijven. Echt niet!
Klop de eiwitten met het zout stijf. Zo stijf dat je de kom met een gerust hart op z’n kop zou kunnen houden. Niet doen, dat geeft zo’n gedoe als de eiwitten toch nog niet stijf genoeg blijken te zijn. Als het eiwit in mooie pieken rechtop blijft staan, is het zeker goed.
Snijd intussen de gedroogde rozenblaadjes nog kleiner en laat ze in het rozenwater weken.
Voeg in porties de suiker toe aan het stijve eiwit en blijf kloppen. Met deze hoeveelheid suiker worden de meringues niet knetterzoet, maar (en dat zegt een ware zoetekauw), lekker zoet.
Voeg ook de rozenblaadjes en het rozenwater toe en meng nog goed.
Leg een stuk bakpapier op een bakplaat en probeer er met twee lepels mooie vormpjes van het opgeklopte eiwit op te leggen. Een spuitzak gebruiken, bedenk ik me nu. Dat ga ik een volgende keer proberen.
Schuif de bakplaat voor een uurtje of 3 de oven in. En laat ze daarna in de oven met de deur op een kier helemaal afkoelen. Wil je ze niet helemaal droog, maar nog een beetje plakkerig van binnen, zet dan je de oven eerder uit. Ik vind meringues het lekkerste als ze helemaal droog zijn, dus ik kan je niet adviseren over wanneer de oven uit moet voor de iets plakkerige variant. Of je haalt ze gelijk uit de oven en laat ze op je aanrecht afkoelen, dat zou ook al kunnen schelen.

Een volgende keer laat ik de rozenblaadjes niet in het rozenwater wellen, maar voeg ik ze (en in grotere hoeveelheid) fijngehakt op het laatste moment toe. Hopelijk blijven ze dan zichtbaar (of zullen de blaadjes weg’smelten’?), want aan het uiterlijk zag je nu niet dat het hier om rozenmeringues ging. Sneeuwwitte meringues met roze stippeltjes, ziehier droom 3. Een andere keer idee is om roze rozenmeringues te maken, door rozensiroop te gebruiken ipv rozenwater.

*  264.000 op recept meringues en 240.ooo op recept merengues. En dan heb ik niet eens in andere talen gezocht…

.

 

3 reacties

  1. Didi
    04/05/2012

    Dank je wel voor het recept van die heerlijke rozenmerigues!

  2. […] ontvangen en zij daarna het recept op haar blog plaatste, ben ik in een merengue ban geraakt. Het recept van Edith is een heel fijn en lekker recept maar 3 uur mijn oven afstaan terwijl ik altijd van […]

Laat een reactie achter

Nieuwste berichten

Jullie reacties

BlogSociety

@EdithDourleijn