Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 16 01 2012, en geplaatst in de categorie ~ groenten/vlees/vis.

Onderwerpen:

, , , , ,

Marokkaanse uien-rozijnenchutney

Ik at een aantal jaar geleden in een Marokkaans restaurant in Bordeaux een heerlijk bijgerechtje van uien, rozijnen en kaneel. Welk restaurant, dat kan ik je niet vertellen. Wel dat de gerechten op de menukaart ook in het Nederlands vermeld stonden, omdat dat ober (eigenaar?) hier een aantal jaar gewoond had. Ik herinner me nog dat we een gesprekje hadden over kikkererwten, omdat hij daar de Nederlandse naam niet voor wist. Maar nog beter herinner ik me de uien-rozijnensaus die we bij het eten kregen.
Een maand of wat geleden kwam die herinnering weer boven toen ik een berg uien in mijn voorraadkast zag liggen. Ik dook de keuken in en een uurtje later had ik een heerlijk bijgerecht dat ik bij couscous (zo iets), een warme pompoensalade en merguezworstjes serveerde. Of het dezelfde was als toen in Bordeaux, dat is lastig te zeggen. Ook is het geen echte chutney, omdat er geen suiker of zuur toegevoegd wordt. Maar het klinkt wel lekkerder dan saus, nietwaar? Want lekker was mijn eenvoudige variant zeker. Het onthouden waard.
Maar waar het briefje waarop ik tijdens het koken wat krabbels maakte is gebleven? Ik heb geen idee, ik kan het nergens meer vinden. Ik zuchte erover op twitter en kreeg prompt allerlei tweets vol herkenning terug. En gelukkig kreeg ik ook wat tips, oa van Rahma Amrani. Daardoor kwam mijn eigen versie weer langzaam boven drijven. En kon ik het recept op het menu zetten voor de Workshop Vegetarisch Marokkaans koken, die ik dit weekend op verzoek gaf. 

Marokkaanse uien-rozijnenchutney

* 4 uien
* 3 el olijfolie
* 150 gr rozijnen
* 1 tl kaneel
* peper en zout

Pel en snijd de uien in dunne ringen.
Verwarm de olie in een braadpan of andere pan met dikke bodem (en deksel). En bak daarin op halfhoog vuur de uien aan. Zodra de uien glazig worden mag het vuur lager en de deksel op de pan.
Voeg na ongeveer een half uur de rozijnen toe en laat het gerecht nog minimaal een kwartier verder garen. De rozijnen wellen vanzelf dankzij het vocht dat de uien loslaten en nemen zo ook de smaak in zich op.
Proef en breng op smaak met kaneel, peper en zout.
Het is ongeveer een week afgesloten in een potje te bewaren in je koelkast.

TiP: Je kunt ook een kaneelstokje met de uien mee laten stoven.

.

5 reacties

 1. Antoinet
  01/20/2012

  Een groentemengsel gemaakt en daar deze saus bij. Ik heb er nog wat gember door gedaan.
  Heerlijk zeg! Dank je wel.

 2. naoual
  12/27/2015

  Bij dit sausje hoort wel degelijk suiker bij!!!
  Suiker en kaneel zijn onmisbaar voor dit authentieke Marokkaans sausje

  • Edith
   01/11/2016

   Ha Naoual,
   Dank voor je reactie. Wat ik heb gemerkt is dat door het langzaam en lang laten stoven van de uien ze vanzelf zoeter worden. En met de van zichzelf zoete rozijnen erbij, is het voor mij al zoet genoeg. Probeer je het eens?

 3. khadija
  08/26/2016

  Edith.

  Ik heb het gedaan zoals je beschreef, en inderdaad toen ik tussendoor al een stukje ui ging proeven was die al heerlijk zoet.

  Ik zeg ook laat de suiker weg stuk gezonder any way en een stuk gezonder by the way

 4. khadija
  08/26/2016

  Ik bedoelde bij de laatste zin. .en het verschil is niet groot by the way

Laat een reactie achter

Nieuwste berichten

Jullie reacties

BlogSociety

@EdithDourleijn