Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 29 11 2011, en geplaatst in de categorie ~ couscous/bulgur.

Dat hoef ik dan ook niet meer zelf te doen..

Ik vond het weer tijd voor een Ottolenghi’tje, nadat Plenty een tijdje uit logeren was geweest. Mijn oog viel op de Knolsederij met linzenschotel (p216). Leek me lekker, maar ook wat saai om alleen te eten. Ik meende dat het wel iets ‘fris’ kon gebruiken en dacht aan een uitgeklede versie van dit bulgurrecept en wilde er nog iets ‘groens’ bij. Ik vroeg op twitter om hulp. En hoe het verder liep, en wat het recept is, kan je bij MergenMetz lezen. Scheelt mij weer typen. ;-)

Maar dat verhaal is niet helemaal compleet. Naast Norbert bleken ook de dames van uitgeverij Snor geïnspireerd om het gerecht op tafel te zetten en kreeg ik nog meer suggesties kreeg voor bijgerechten. Deze:
– een salade met biet, rode ui en geitenkaas? (van @Fontaine_Uitg)
– of biet met yoghurt en munt/peterselie, à la Claudia Roden (1001 smaken, p.175). Claudia en Yotam vinden elkaar leuk! (Fontaine is de uitgever van beide boeken!)
– zelf opperde ik nog een gepocheerd eitje van de dames Kwik, Kwek of Kwak (ze signeren hun eieren niet) – met lekker knapperig brood, vond wederom @Fontaine_Uitg

Mijn conclusie en aanvulling op het bericht van Norbert Mergen.
3) Edith mengde op de valreep haar bulgur (in groene thee gekookt en op smaak gebracht met sinaasappelsap en -rasp, peper en zout) door de linzen-knolselderij en veranderde van mening. Zo zeer, dat ze de rest van het gerecht – want haar Meneer Eediete had haar advies opgevolgd – de volgende dag als lunch op at. Het gerecht had inderdaad iets fris nodig.

6 reacties

 1. Ineke
  11/29/2011

  Best verwarrend jullie heen en weer getwitter, maar het heeft mij wel weer geïnspireerd om Plenty erbij te pakken, dus hier komt vanavond o.a. de “zoete wintersalade” op tafel (pagina 102), in een zoveelste poging mijn gezin aan de rode kool te krijgen. Da’s best spannend gezien hun vorige dreiging mij het huis uit te zetten als ik het nog één keer zou wagen rode kool op tafel te zetten… Hoop is nu gevestigd op de drie gasten die samen met mij een pro-rode kool meerderheid zouden kunnen vormen.

 2. Edith
  11/29/2011

  Oeps, dat wil ik indirect toch niet op mijn geweten hebben, hoor Ineke, zo’n huisuitzetting. Succes en sterkte vanavond! ;-)

 3. Ineke
  11/29/2011

  Het is goed afgelopen! Bij de aanblik van de rode kool kon ik bijna mijn koffers gaan pakken, maar uiteindelijk moest meneer grommend toegeven dat het zo toch wel lekker was! En de kinderen hadden het niet eens in de gaten. Overigens was ik niet van plan jou de schuld te geven!

 4. Edith
  11/30/2011

  Pfieuw, gelukkig maar! (Dat het smaakte, he!) En wat heb je erbij gegeten?

 5. Ineke
  11/30/2011

  Risotto met knolselderij (deels in gebakken blokjes, deels gepureerd), shiitake en vadouvan, in paddestoelenbouillon. En gebakken venkel met knoflook en Schwartzwalder schinken. En toe griesmeelpudding met frambozen/bramensaus uit eigen tuin. Ja, ik was op dreef. Vandaag weer heel gewoontjes….

 6. Edith
  12/01/2011

  Zo, dat is zeker een heel menu! Wel goede backup voor als de rode kool echt niet beviel! Die vergeet ik nog wel eens ;-).

Laat een reactie achter

BlogSociety

@EdithDourleijn