Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 24 11 2011, en geplaatst in de categorie ~ soep.

Onderwerpen:

, , , , ,

Revolutionaire pompoensoep

Het is tijd voor een revolutie. Een pepernotenrevolutie. Culi-historicus Lizet Kruyff vond een oeroud recept voor pepernoten, maakte deze en riep de revolutie uit. In juni van dit jaar! Deze pepernoten moesten Nederland maar opnieuw gaan veroveren, zo ontzettend lekker vond ze ze. En met haar alle gasten op de laatste undergroundboerenmarkt. Ik heb die oerpepernoten toen niet geproefd, dus ik moest het maar geloven.
En daar was ik best toe bereid. Maar toen Lizet op twitter iemand een beetje van haar oerpepernotenspecerijenmengsel (bent u daar nog?) aanbood, was ik zo brutaal om ook om een zakje te vragen. Gelukkig kent Lizet me een beetje en vergaf ze mij mijn brutaliteit. De volgende dag al vond ik de envelop op de deurmat.
De pepernoten volgens Lizet d’r recept liggen, terwijl ik dit typ, in de oven. En jij zal op jouw beurt nu mij moeten geloven: het ruikt hier goddelijk! Is het de anijs? Is het de gemalen kaneel, nootmuskaat, staartpeper of toch kardemom? Eh, wacht eens even, wat is die staartpeper? Nou, daar is het allemaal om begonnen. Voordat de peper die we nu kennen het roer overnam, was het staartpeper waarmee we onze gerechten op smaak brachten. Hier vertelt Lizet je er alles over.

Maar nu die pompoensoep. Een tijdje terug las ik een blogje met de titel Pompoensoep van het jaar, las het bericht en onthield het belangrijkste: soep van pompoen met peulvruchten. Ideaal voor een solomaal als je weet dat er nog een halve pompoen op je ligt te wachten. Deze roosterde ik, zoals altijd, en dat was ook zo ongeveer de enige overeenkomst met het recept van Madame ZsaZsa. Ik maakte er zelfs een revolutionaire soep van: ik deed er wat van de oerpepernotenmix in.

Zo maakte ik deze maaltijdsoep voor 2 personen:
* halve flespompoen
* 1 ui
* evt wat andere groentenrestjes; ik had 3 verschrompelde stengels bleekselderij
* flink wat olijfolie
* specerijen: 1 el gemalen korianderzaad, 1 tl gemberpoeder, 1 el herbs de provence, 1/2 tl oerpepernotenmix
* 250 ml tomatensaus
* 5 el kastanjepuree
* 0,6 l groentenbouillon
* blik kikkererwten

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Snijd de pompoen in stukjes. Pel de ui en snijd deze in kleine parten. Maak ook de andere groenten schoon en snijd ze in stukken.
Meng de olijfolie met de specerijen en wrijf dit goed in de groenten. Leg op een bakplaat en rooster in een half uurtje tot de groenten zacht zijn.
Maak intussen eventueel de tomatensaus (1 ui gestoofd, knoflook in stukjes erbij, 1 blikje tomatenpuree meebakken, pakje gezeefde tomaten erbij en laten sudderen met laurierblaadje en tijm en iets laten inkoken. Verwijder het laurierblaadje.).
Doe de groenten en kastanjepuree bij de tomatensaus en pureer het. Het hoeft niet superglad, als de grove brokken maar weg zijn.
Verdun de soep met de bouillon (iets meer mag ook) en doe de kikkererwten erbij. Laat nog even goed warm worden. Je mag intussen best een blogje gaan zitten typen.
Breng op smaak met peper, zout en als je het wat frisser wilt met limoensap.

Echte pepernoten zijn het trouwens niet geworden. (Ja, ik typ snel!) Meer een soort koekjes, daar mijn deeg nog wat slap was en het koud op de bakplaat al direct inzakte. Maar wel lekkere koekjes. Oerpepernotenkoekjes. Ofzo. Krokante bovenkant en een lekkere taaie bite van binnen. En die smaak!! Nouja, probeer ze zelf maar eens.

2 reacties

  1. Was ik die ‘ene’? hihi

  2. Edith
    11/28/2011

    Eh, dat weet ik niet meer. ;-)

Laat een reactie achter

Nieuwste berichten

Jullie reacties

BlogSociety

@EdithDourleijn