Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 10 11 2011, en geplaatst in de categorie moestuin.

Dat krijg je als je de bijen hun gang laat gaan

Tijdens de basiscursus imkeren die ik het afgelopen jaar volgde, stelde ik mezelf regelmatig de vraag ‘moet dat nou zo?’ bij bepaalde dingen die we in het bijenvolk moesten doen. Belangrijkste vraag is of ik wel zoveel honing wil oogsten en de bijen daarvoor in de plaats suikerwater (uitleg) wil geven. Sinds het einde van de vorige eeuw, toen het imkeren in houten kasten verzonnen werd, is dat toch het voornaamste doel van imkers geweest. Ja, net zoals bij onze andere landbouwdieren, zoals kippen, koeien en varkens, wordt ook bij bijen geprobeerd een grote opbrengst te krijgen voor ons eigen nut. De bijen hebben die honing toch ook zelf nodig en suikerwater kan dat dan toch niet vervangen?, is dan zo’n vraag die ik stel.
En ik was niet de enige, dat getuigt de grote opkomst bij de minicursus natuurlijk imkeren, die door onze bijenvereniging wordt georganiseerd. Ervaren biologisch-dynamisch bijenhouder Wim van Grasstek vertelt ons van alles over zijn werkwijze en hoe wij zouden kunnen overstappen.
De belangrijkste verschillen tussen zijn werkwijze en die die ik geleerd heb, is dat hij niet voor de hoogste honingopbrengst gaat, dat hij de bijen zelf al hun raat laten zweten (in plaats van dat we ze op weg helpen met kunstmatig gemaakte raat) en dat hij ze laat ‘zwermen’. Het eerste lijkt me duidelijk. Het tweede illustreert de onderstaande foto. Het derde zal ik kort uitleggen: in het voorjaar, als de groei van het bijenvolk op haar grootst is, splitst een deel van het volk zich af. Samen met de koningin vertrekt bijna de helft van de bijen, maar niet zonder eitjes te hebben gelegd waaruit de nieuwe koningin kan stappen. En hoe meer eitjes er zijn gelegd, hoe meer afsplitsingen er komen. Omdat dit zwermen betekent dat de bijen zich met andere dingen dan honing maken bezig houden (nl het opnieuw opbouwen van een nest) en omdat het nog wat werk kan zijn om de zwerm weer te ‘scheppen’, proberen imkers dit te verhinderen door zelf de koningin met wat bijen apart te zetten in de hoop dat ze er niet meer vandoor wil. Meer verschillen vind je in dit artikel.

Deze foto’s maakte ik in Spanje bij een bijenmuseum. Vanwege de naderende siësta mochten we het museum niet in, maar vanuit de grote winkel zagen we dit prachtige beeld. In een soort binnenruimte in de hal vlogen bijen vrijelijk rond. Ze konden aan de bovenkant naar buiten, zonder op die manier met mensen in de winkel in contact te komen. Prachtig idee om toch een blikje op de bijen te kunnen werpen, zonder ze te hoeven storen. Links aan de voorkant de bouw in raten zoals reguliere imkers dat willen, daarachter mochten ze raat bouwen zoals de bijen dat zelf willen. En op de tweede foto zie je dat nog duidelijker. Mooi he?

Laat een reactie achter

BlogSociety

@EdithDourleijn