Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 15 10 2011, en geplaatst in de categorie ~ rijst.

Japanse ratatouille

Iets precies uit een kookboek nakoken doe ik zelden meer. Eerdere pogingen daartoe faalden jammerlijk. En toch deed ik gister weer een poging. Ik wilde iets lichts eten en met eieren, want die moesten hoognodig op (nee, deze niet). Ik hoopte in De Japanse keuken inspiratie te vinden. En vond het. Of dit een authentiek Japans gerecht is, dat denk ik niet. De schrijfster Laure Kié heeft een Franse moeder en een Japanse vader en dat verklaart denk ik dit recept.
Maar het bevatte voor mij twee leuke ontdekkingen. Ten eerste dat je voor dit recept nauwelijks smaakmakers aan je groenten toevoegd, zoals ik gewend ben, maar dat je deze pas als laatste over het gerecht giet. In dit geval een mengsel van Japanse sojasaus en balsamicoazijn. Nog een mooie vondst vond ik de methode van het garen van de eieren. In Japan koken ze de eieren niet in een pan, maar in onsens, vulkanische warmwaterbronnen. De eieren krijgen er een prachtige structuur van, die het onderstaande gerecht echt afmaken.
Daarom voor deze keer een recept dat niet van mij is. Al veranderde ik het wel een heeeeel klein beetje.

Japanse ratatouille

* 1 ui
* 1 kleine aubergine
* 1 courgette
* 2 tomaten
* 2 handen spinazie
* Japanse korrelrijst, evt aangevuld met rode rijst (ik had een verhouding van 2:1)
* 1 laurierblaadje
* 4 eieren, op kamertemperatuur
* olijfolie
* 2,5 el sojasaus
* 2,5 el balsamicoazijn

Pel de ui en snijd ‘m in ringen. Bak ze in de olijfolie glazig.
Snijd intussen de aubergine in blokjes en bak ze even mee.
Snijd de tomaten fijn en doe ze erbij als de aubergine licht verkleurd is. Doe dan ook de courgette erbij, meng goed en laat met het laurierblaadje een half uur met de deksel op de pan sudderen. Vis voor de laatste vijf minuten het laurierblaadje eruit en doe de (gewassen) spinazie in de pan en laat deze slinken.
Kook intussen de rijst volgens de gebruiksaanwijzingen.
Doe de eieren in een pan en giet er heet water over. Hoe heet? Dat staat niet in het boek. Ik liet de kokendwaterkraan lopen tot de eieren onderstonden. Laat de eieren zo een kwartier staan (ik hield de deksel op de pan).
Schep de rijst op een bord, doe er de groenten bij en giet er het mengsel van sojasaus en azijn overheen. Breek de eieren boven het bord.

Laat een reactie achter

BlogSociety

@EdithDourleijn