Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 11 10 2011, en geplaatst in de categorie ~ drank.

Limonade van Iraanse gedroogde citroenen

Gedroogde Iraanse citroenen. Ze heten ook wel limu omani (dank je, Rahma) en Yotam Ottolenghi maalt ze fijn en gebruikt ze als garnering bij een gerecht. De geur is bedwelmend. Je ruikt zoet, maar ook het frisse van citroen, en tegelijk is de geur zwaar van allerlei spannende kruiden en specerijen. En zo zien ze er uit:

Ik vond ze bij de Iraanse groentenboer Perse Polis in Lombok en de winkeleigenaar vertelde me dat hij ze gebruikt in stoofpotten en soep. Maar er wordt ook limonade van gemaakt, al had hij dat zelf nog nooit gedaan. En dat laatste intrigreerde me.
Ik deed drie citroenen in een fles koud water en zette deze weg in de koelkast. Omdat ik ijsthee die je op deze manier maakt (gebruik 1 of 2 eetlepels van je favoriete thee) velen malen lekkerder vind dan ijsthee waarvoor je de thee eerst met kokend water zet. Met de koude methode heb je veel minder suiker nodig om het bittere van de ijsthee te maskeren. Ook de citroenen gaven al snel hun smaak af aan het water. En oef, ook veel van hun bitterheid, zeker als je het water 3 dagen laat staan. De siroop die ik van dit citroenwater maakte vond ik ook te sterk.
Bij een nieuwe poging deed ik het onderstaande en dat beviel goed:

Limonade van Iraanse gedroogde citroenen

* 2 Iraanse gedroogde citroenen
* 2,5 dl water
* 200 gr suiker

Snijd voorzichtig de citroenen in stukjes. Doe ze met de suiker in het water en breng het aan de kook.
Roer zodat de suiker oplost en laat daarna de siroop nog lichtjes inkoken. Hoe langer je de siroop laat inkoken hoe sterker de smaak en hoe donkerder de siroop.
Maak er limonade van door de siroop aan te lengen met koud water.

Ik gebruikte de siroop ook om een mooi stukje varkensvlees in de pan te lakken. Verwarm daarvoor een klont boter met wat (olijf)olie in een koekenpan. Dep het vlees (dat op kamertemperatuur is) goed droog, bestrooi het met peper en zout en bestrijk één kant met een kwastje met de siroop. Giet hiervoor wat siroop in een apart schaaltje. Leg het vlees op de ingesmeerde kant in de pan en bak zo die kant bruin. Bestrijk intussen de andere kant van het vlees met de siroop en bak het vlees zoals je gewend bent. Siroop dat naast het vlees in de pan druipt, kan je met het (siliconen) kwastje weer over het vlees bestrijken. En de jus die je vervolgens van de aanbaksels maakt, is ook heerlijk!

Dit is mijn inzending voor het foodloogevent oktober bij Oma Mientje (die ken je hiervan). Het is niet echt een marinade, maar omdat het wel je vlees nog lekkerder maakt, mocht ik het van Jessica toch insturen!

6 reacties

 1. RozeMarijn
  10/16/2011

  Wat spannend. En koop je die los? Of in een zak?

 2. Edith
  10/31/2011

  Ik kocht ze met z’n 20 à 25en in een zak. Bij de Iraniër dus.

 3. […] zal ik maken? Hoeveel empanadas moet ik maken? Wat zouden ze moeten kosten? En zal ik ook mijn limonade van Iraanse gedroogde citroenen meenemen? Hoe zal ik mijn tafel versieren? Wie zouden er nog meer zijn? Het waren vragen die zich […]

 4. […] gedroogde citroenen. En ik had doe-het-zelfpakketjes gemaakt met een paar van de citroenen en het recept voor de siroop. Ook verkocht ik een paar potjes van de heidehoning van mijn eigen bijen. Begin dit […]

 5. sindjab
  02/19/2012

  Als je de pitjes verwijdert, zal de bitterheid aanzienlijk minder zijn. Ik ken het van de Irakese keuken. Daar staat het bekend als noomi basra… Het is ook heerlijk als hete thee (met veel suiker) en te gebruiken in stoofpotten of met kip….

  • Edith
   02/21/2012

   Thee, daar maak je me nieuwsgierig naar, Sindjab. Hoe maak jij die?

Laat een reactie achter

Nieuwste berichten

Jullie reacties

BlogSociety

@EdithDourleijn