Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 23 09 2011, en geplaatst in de categorie moestuin, ~ buffet/hapjes/tapas/bbq/.

Lampionnetjessalade

Als er lange woorden voorbij komen roepen we vaak ‘dat is een mooie voor scrabble’. Niet dat dat dagelijks gespeeld werd.. Maar daar is verandering in gekomen, dankzij een online variant ervan die je op je slimme mobiele telefoon kunt spelen. Wordfeud heet het dan. Maar het woord lampionnetjessalade past niet op het speelveld van 15×15 letters. En ik vrees dat wordfeud het ook niet zal herkennen als bestaand woord. Want dat is het enige nadeel van het spel; sommige woorden en afkortingen worden wel herkend en andere om onduidelijke redenen niet.
En geef het spel maar gelijk; ook jij fronste je wenkbrauwen toen je deze titel zag, nietwaar? Het gaat om tomatillo’s, ik leg het vaak uit als Mexicaanse tomaat. Ze groeien aan een plant van ongeveer een meter hoog. Bij mij in de moestuin lagen ze meer dan ze stonden, na wat ongelukkig getimde stormen in het voorjaar. Laten we zeggen dat de planten een meter lang werden. De (bij mij groengele) vruchten groeien binnen een lampionnetje, vandaar de naam van dit recept. Helaas zijn het geen even-snoepen-in-de-moestuinvruchten, ze hebben een plakkerig laagje die je er eerst af moet wassen.

De afgelopen ‘zomer’ deed de tomatillo het beter in mijn moestuin dan gewone tomaten, waarvan ik er geen heb kunnen proeven. Van de tomatillo’s (hier meer info) daarentegen wel. Ik zag net nog een heel nieuwe tak vol kleine vruchten aan één van de planten. Het is een frisse, niet zo sappige, en toch zoete tomaat met een beetje de structuur van appel. Kan je daar iets mee? Ik vond ze lekkerder dan gewone tomaten, die ik vaak te zuur vind. In deze eenvoudige en bekende dressing komen ze fantastisch tot hun recht.

Salade van tomatillo’s

* handje tomatillo’s
* 1 el balsamicoazijn
* 3 el lekkere vette olie, vb koolzaadolie
* 1 flinke tl honing
* peper en zout

Verwijder het lampionnetjesvel en was de tomatillo’s. Snijd ze in kleine stukjes.
Meng de overige ingrediënten tot een dressing en laat de tomatillo’s daarin een half uurtje marineren. Proef of het nog meer zoet (honing) of juist zuur (azijn) nodig heeft.

Laat een reactie achter

BlogSociety

@EdithDourleijn