Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 20 09 2011, en geplaatst in de categorie moestuin.

Heidehoning

In een reactie op mijn eerste blogje over mijn cursus bijenhouden schreef RvO “een bijenteler teelt bijen, een imker oogst honing”. Deze uitspraak spookt geregeld door mij hoofd als ik lees over de manieren om een zo groot mogelijke honingopbrengst te krijgen. Is dat wat ik wil met mijn bijen? En wat moet ik dan met tientallen potjes honing als ik de enige thuis ben die het op haar brood smeert? Of laat ik het aan de bijen, die de honing maken (op deze manier) om de winter te kunnen overleven?
Vorige week maandag was het moment om die vragen naast me neer te leggen en in actie te komen. De bijen moesten opgehaald worden van de hei, waar ze een maand gestaan hebben. Gelukkig was het een goed heidehoningjaar, waardoor de bijen in die periode genoeg voedsel hebben kunnen ophalen. En dus zowel de imker als de bijenhouder in ons geluk hadden. De bijen hebben de periode goed doorstaan en wij hebben bijzondere heidehoning.
Het afnemen van de raten met honing was nog een heel avontuur. In dubbeldikke kleding gestoken namen we de raten uit de kast. Fantastisch om te zien was dat bijen die op de honingraten zaten direct hun kop in de honing staken om er maar zoveel mogelijk van op te zuigen. Zodat ze, moesten ze vluchten, een voorraadje voer bij zich hadden. De bijen veegden we weer terug in de kast en de raten met honing dekten we snel af. Ik heb veel respect gekregen voor de prehistorische mens die al honing roofde, zonder het gemak van uitneembare honingraten en dikke beschermende kleding.

Bijen verzegelen de volle cellen met honing met een wasdekseltje. Met een ontzegelvork, een soort kam met lange tanden, kan je deze eraf scheppen. Maar onze docent (niet op de foto) heeft een andere methode bedacht: hij zet een föhn op de dekseltjes, zodat deze smelten. Dan hang je de ramen in een honingslinger en door de centrifugale kracht slingert de honing uit de raten. Langs de wanden van de slinger druipt de honing naar beneden, waar je het via een kraantje kunt opvangen. De honing moest nog een paar dagen klaren, hetgeen betekent dat de honing naar beneden zakt en eventuele oneffendheden (als bijenpootjes, was, etc.) naar boven drijven. Waarna je die laatste er makkelijk vanaf kunt scheppen.
Zes potten heidehoning per persoon was het resultaat. En omdat het moeilijk is om aan heidehoning te komen, kreeg ik een expliciet verkoopverbod van de ervaren imkers.. Sorry!
En de bijen …. die krijgen in ruil voor deze honing suikerwater. Nogmaals sorry!

8 reacties

 1. Es
  09/20/2011

  Fantastisch! Gefeliciteerd met je potten Heidehoning! Wow.

 2. Edith
  09/21/2011

  Dank je. Vond het een mooi avontuur om eens mee te maken, gelukkig is het voor de bijen (en ons) goed afgelopen. Want de heide schijnt niet altijd de nectar af te geven en als dat het geval is, staan de bijen daar een maand zonder voedsel.. Dat was gelukkig niet zo.

 3. Jessica
  09/21/2011

  Echt supergaaf! Ik ben benieuwd hoe je honing smaakt :)

 4. Edith
  09/23/2011

  Vergeet ik je helemaal te antwoorden, Jessica. De honing is heel kruidig van smaak, alsof er veel verse tijm/rozemarijn/etc in zit. Voor sommige mensen te sterk van smaak, denk ik.

 5. RvO
  10/04/2011

  Hé leuk en herkenbaar verhaal over bijen en cursus :).
  Je enthousiasme spettert van m’n scherm. Daar wordt een mens vrolijk van!
  Neem je mijn opmerking over imkers en bijenhouders niet al te serieus ;).

  Ik moest hier maar weer eens vaker langs komen.

  Oh ja, als je heel sterk smakende honing wil proeven probeer eens boekweit of acacia (heet officieel robinia pseudoacacia).

  Succes met de bijen.

 6. Edith
  10/05/2011

  Ha RvO! Heb laatst deze honingproeverij (http://www.eediete.nl/keuken/?p=796) gehouden en daar zat acaciahoning bij, geen boekweit. Ik zal er eens naar uitkijken. Al moet ik zeggen dat ik zachtsmakende en fijne honing ook erg lekker vind, hoor! ;-)

 7. […] het laatste moment besloot ik nog om een paar potjes van mijn heidehoning mee te nemen. Het is misschien wel de laatste honing die ik van mijn eigen bijen oogst, dus zeer […]

 8. […] met een paar van de citroenen en het recept voor de siroop. Ook verkocht ik een paar potjes van de heidehoning van mijn eigen bijen. Begin dit jaar startte ik met een cursus bijenhouden en van een bezoekje aan […]

Laat een reactie achter

BlogSociety

@EdithDourleijn