Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 09 09 2011, en geplaatst in de categorie recepten.

Jonge zomerpreitjes van de grill

Het leek wel of de groentenboer op de minimarkt in het dorp zich ervoor schaamde. Ze lagen ver weggestopt, aan het einde van de kraam, waar alleen de onooglijke knollen en kolen liggen. Maar ik zag ze en hoorde in mijn gedachten mijn schoonmoeder ze aanprijzen: dunne zomerpreitjes.
Te mooi om ze te laten verdwijnen in een gerecht, en dus bedacht ik een ererol voor ze. Stoven, dat kan (kijk maar), maar ik wilde ze eens grillen. Het is niet gebruikelijk, maar wel erg lekker.
Ik ga het vaker doen.

Prei van de grill

* 600 gr zomerprei
* 3 el olijfolie
* 2 el verse of gedroogde tijm en/of oregano
* peper en zout

Breng een ruime pan water aan de kook.
Maak de prei schoon door de worteltjes te verwijderen en de prei af t snijden op de plek waar het witte overgaat in het groene. Controleer goed of er geen aarde in zit, snijd anders een groter stukje af.
Zout het water en laat de prei hierin maximaal 2 minuten koken.
[De dikste prei die ik gebruikte was even dik als mijn ringvinger en die kookte ik 2 minuten. De rest korter.]
Maak intussen een marinade van de olie, kruiden, peper en zout.
Giet de prei af en leg ze in de marinade.
Verwarm een grilpan voor en grill hierop de prei maximaal 5 minuten. Draai de prei regelmatig om.
Verwijder het stug en droog geworden buitenste blad voor je de prei eet.

En erbij kook je lekkere aardappels en bak je biefstuk met een mosterdsaus.

5 reacties

 1. Johannecke
  09/09/2011

  Ik ken zo iets uit Spanje, maar dan als wintergerecht. Daarvoor worden speciaal uien gekweekt, die ze dan in de winter laten uitlopen, zoiets als wij met witlof doen. En dat dan dus grillen. Moet eens heel diep in mijn geheugen graven naar de naam.

 2. Edith
  09/09/2011

  Ik ken ook wel lenteui van de grill, maar dan moet je goed opletten dat ze niet te hard gaan. Deze Spaanse uien lijken me ook erg lekker. Ik kan me voorstellen dat de uien van het roosteren zoeter worden. In de oven worden ze dat immers ook..

 3. Gerry
  09/09/2011

  Hoi, ik heb toevallig vorige week ook zoiets met lenteuitjes gedaan. Alleen grillen, niet koken. Aan het eind een beetje balsamicoazijn erover. Erg goede combo van zoet/zuur/uiïg. Misschien is wikkelen in kaas, een plakje ham en dan bakken ook iets? Met oregano. Gr. Gerry

 4. Edith
  09/10/2011

  Ja, lente-ui is zo dun, die hoef je niet voor te koken. Maar wel oppassen dat ze toch niet te droog worden. Ook groene asperges hoef je niet perse te koken voor je ze grilt, maar ik vind dat ze wel sappiger blijven als je dat wel doet (3 minuutjes is genoeg!)

Laat een reactie achter

Nieuwste berichten

Jullie reacties

BlogSociety

@EdithDourleijn