Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 23 08 2011, en geplaatst in de categorie ~ groenten/vlees/vis.

De kip van Oma Mientje

Op advies van Oma Mientje ging ik in de supermarkt eens op zoek naar sinaasappelmarmelade. Nu is Oma Mientje niet mijn oma. En volgens mij ook niet iemand anders’ oma. Maar toch ging ik op haar advies af. Op twitter (volg je me daar ook al?) heb ik namelijk de dame die achter deze nickname schuilgaat leren kennen als een echte lekkerbek. Ze heet Jessica en heeft jaren een cateringbedrijf onder de naam Oma Mientje gehad. Nu woont ze in Londen en over haar belevenissen daar twittert ze en blogt ze. Eén ding weet ik nu, de Engelsen zullen veel van Oma Mientje, maar dan in haar nieuwe gedaante, gaan proeven.
Goed, terug naar de sinaasappelmarmelade. Ik kende het alleen van die kleine cupjes jam die altijd aan het einde van een vakantie overblijven, omdat niemand die smaak kiest. Maar tot mijn verbazing kon ik in het supermarktschap zelfs kiezen uit meerdere merken. Oma Mientje noemt de combinatie marmelade en kip A match made in heaven, en ik kan dat alleen maar beamen. Zo maakte ik de kip inmiddels al twee keer, want wat moet je anders nog met die marmelade?

Kip in mosterd-sinaasappeldressing

* 1 hele kip, natuurlijk zo één die lekker heeft kunnen scharrelen
* 1/2 citroen
* 2 tenen knoflook
* 3 flinke el sinaasappelmarmelade
* 2 tl grove mosterd
* peper en zout

Verwarm de oven voor op 150 graden hetelucht.
Was de kip, als je dat altijd doet. Pers de citroen uit en pel de knoflook.
Meng het citroensap met de overige ingrediënten. Wrijf hiermee de kip goed in en stop de uitgeperste citroen met de gepelde knoflooktenen in de kip.
Leg de kip haar borst op een rooster met daaronder een bakplaat of grote ovenschaal. Dan kan de warme lucht mooi om de kip circuleren en gaart ze gelijkmatig. Braad de kip zo 30 minuten. Draai de kip om en rooster haar nog eens 25 minuten. Test met een kerntemperatuurmeter of de kip gaar is. Als de bout boven de 65 graden is, dan is het goed. Onder de folie gaart het nog wel even door. Is de temperatuur boven de 72 graden, pas dan op, dan wordt het vlees gauw droog.
[Op dit moment kan je er repen wortel en partjes aardappel op de bakplaat onder de kip leggen. Deze heb je dan al met een paar eetlepels olijfolie, peper en zout omgehusseld. En misschien ook wat van de marinade die overbleef?]
Haal de kip uit de oven en verpak ze goed in aluminiumfolie.
[Draai de oven hoger tot 200 graden hetelucht en laat de groenten nog even gaar worden.]

En terwijl ik dit type valt me op dat ik nu zelden meer lees dat foodbloggers geïnspireerd worden door elkaars gerechten, wat een paar jaar geleden nog heel gewoon leek. Kennen foodbloggers elkaar niet meer? Of schrijven ze niet meer over elkaar? Weet jij het?

5 reacties

 1. Lenavanka
  08/24/2011

  Ik heb een beetje het idee dat de NL blogscene erg versplinterd is. Ik ben al een tijdje op zoek naar leuke NL-foodblogs maar heb moeite ze te vinden.

  Dus dat over en weer inspireren…. best moeilijk.

  Als je overstapt op Engels gaat de inspiratie vaak over en weer.

  Dus mocht je nog tips hebben voor NL-foodblogs, dan hou ik me aanbevolen.

 2. Edith
  08/24/2011

  Ja, dat gevoel heb ik dus ook. Voor een deel heeft twitter de gezelligheid wel overgenomen(ik heb er zelf ook ‘last’ van), maar dan hoor je nooit meer of mensen nu jouw tips echt uitgeprobeerd hebben en wat ze ervan vonden.
  Enne wat dacht je van dit lijstje met foodbloggers, Lenavanka? De lijst is oud, en lang niet altijd even goed bijgewerkt.

 3. Lenavanka
  08/27/2011

  Bedankt voor de lijst, die ga ik de komende tijd eens doorneuzen. Moet ik nog melden dat jij al lang en breed in mijn rss feed staat? ;-)

 4. Edith
  08/28/2011

  Dat vind ik leuk om te horen! Veel leesplezier hier, en elders.

 5. Es
  09/15/2011

  Ik doe vaak ongeveer hetzelfde alleen gebruik ik abrikozenjam. Ik wil het ook wel eens proberen met marmelade. Of ineens denk ik aan mijn eigen tomatenjam. Ok. Op mijn lijst!

Laat een reactie achter

Nieuwste berichten

Jullie reacties

BlogSociety

@EdithDourleijn