Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 06 09 2006, en geplaatst in de categorie ~ brood/gebak/snoep.

bananen-notenbrood

bananenbroodHet lijkt de laatste weken of bananen wel gekocht, maar niet gegeten worden. Twee┬ andere foodbloggers hadden de afgelopen weken al overrijpe bananen┬ liggen. Gerrit Jan maakte dit bananenbrood en Anja brutselde deze chocolade-bananencakejes. Ik maakte, in een poging mijn oven weer wat beter te leren kennen, dit bananen-notenbrood. Recept gekregen van collega M. Stond ook weer een tijdje op mijn verlanglijstje…

Met dit bananen-notenbrood heeft de oven wel de intentie tot een verbetering van onze vriendschap laten zien. Helaas was het brood wel opengebarsten,┬ hetgeen betekent dat de temperatuur in de oven toch te hoog was. Tegenstrijdig genoeg kwam de sat├ęprikker na 1 uur en 10 minuten niet droog uit te test. De volgende keer toch iets langer bakken op een iets lagere temperatuur?!

3 rijpe bananen
2 eieren
250 gr bloem
180 gr suiker
1 tl bakpoeder
2 tl geraspte citroen- of sinaasappelschil
1 tl kaneel
1 tl zout
80 gr walnoten

Eieren loskloppen, bananen prakken en beide mengen met de citrusrasp
De bloem hierboven zeven, bakpoeder, kaneel en zout toevoegen en alles goed mengen
Suiker en walnoten toevoegen en goed mengen
Beslag in een cakeblik doen en ca 70 minuten in een oven van 180 graden bakken

Lekker met een lik (gezouten) roomboter!

11 reacties

 1. Gerrit Jan
  09/07/2006

  Tegenstrijdig? Nee hoor: een te hete oven zorgt er juist typisch voor dat zo’n baksel van binnen nog niet gaar is als het aan de buitenkant al te veel heeft gehad. Had je de oven op de heteluchtstand?

 2. eediete
  09/07/2006

  dat klinkt erg logisch. ;-) en ja, het is zo’n combimagnetron met hetelucht. eentje die vooral op de omvang (klein) is gekocht, niet op z’n kwaliteit. ik heb ‘m dan ook nog lang niet doorgrond…

 3. Anja
  09/07/2006

  Zelf was ik er ook een aantal tegen gekomen zoals Alberto van Lekker Hapje die ook een bananencake had gebakken… wel grappig dat je zoveel variaties kan bedenken door sommige ingredienten weg te laten of juist toe te voegen. Elke keer heb je weer een totaal andere ‘smaaksensatie’ En dat hete luchtoven probleem heb ik ook gehad, ik kies nu voor de gewone oven maar ik begrijp uit diverse kookboeken dat je een hete luchtoven ongeveer 15% lager moet zetten dan het recept aangeeft, voor de rest blijft de baktijd hetzelfde.

 4. eediete
  09/07/2006

  bananencake vind ik ook heerlijk. maar die had ik al op mijn repertoire, dus werd het dit keer dit bananen-notenbrood. gelukkig is dit oventje een tussenoven. mijn volgende oven, die er komt als de keuken wordt verbouwd, zal zeker weer een ‘normale’ zijn. hopelijk zelfs een gasoven, als die nog worden gemaakt..

 5. Gerrit Jan
  09/07/2006

  Een nieuwe oven, dat kan tijden duren vˇˇr je ermee leert lezen en schrijven. Het is waarschijnlijk geen slecht idee om in die kennismakingfase de temperaturen liever iets aan de lage kant te kiezen. Te laag is makkelijker recht te breien dan te hoog. :-)

 6. winny
  09/07/2006

  En anders kan je altijd nog gebakken banaan maken die hoeven niet in de oven ,en zijn heerlijk!

 7. eediete
  09/07/2006

  haha, twee ovens lijkt me nog lastiger, Gerrit Jan! ‘n dubbeldate.. ;-)
  @Winny: gebakken banaan, hmmmm, maarja, ik wil toch kunnen bakken in m’n oventje dus ik blijf gewoon proberen…

 8. Gerrit Jan
  09/08/2006

  Twee ovens? Geweldig! Probeer het en je wilt niets liever meer. Liever een dubbeldate dan een single disappointment toch? ;-)

 9. jac
  07/10/2007

  Al grasduinend door je archieven plaats ik toch even een reactie. Dit ‘brood’ ligt binnenkort op de plank hoor. Maar even terzijde: wat moet je in hemelsnaam met een kleine oven? ;-)

 10. eediete
  07/10/2007

  welkom jac! maar in een kleine keuken past helaas nu eenmaal geen grote oven en dus werd het een te kleine combi. ik baal er nu nog van…

 11. recipe banana cake
  07/12/2016

  […] what to do. As I┬ádidn’t want to make my usual recipe for banana cake with walnuts (here in Dutch), I looked online for […]

Laat een reactie achter

BlogSociety

@EdithDourleijn