Edith's keuken – Edith Dourleijn

Extra

Dit bericht is geschreven op 09 08 2011, en geplaatst in de categorie moestuin, recepten.

Bijen op de hei

Tijdens één van de eerste lessen van de cursus bijenhouden raakte ik ineens in verwarring. De docent vertelde dat sommige imkers met hun bijen ‘reizen’. Dan nemen ze het volk in de kast mee naar een andere plek om hen daar hun werk te laten doen. Als ze de bijen bij een fruitteler zetten, is er geld mee gemoeid. Maar mij was niet direct duidelijk wie nu wie betaalde? De imker omdat hij bijzondere honing kreeg, of juist de fruitteler omdat zijn bloemen bestoven worden en hij zo op een goede oogst kan rekenen? Snel werd me duidelijk dat de teler de imker betaalt. Dat laat gelijk zien waarom bijen zo’n groot economisch belang hebben: we hebben ze hard nodig.
Soms reizen imkers met hun bijen juist wel om de honing. Door ze bij een bepaalde bloem(soort) te zetten, krijg je honing die je daarnaar mag noemen. En precies zo deed ik vorige week. De bijenvereniging had met Staatsbosbeheer afgesproken dat we een aantal kasten op de hei mochten zetten. En dat vond ik wel een spannend avontuur om mee te maken. Niet alleen omdat je het reizen nog best een gedoe is. Je moet de kast ‘s avonds afsluiten, zodat je zeker bent dat (bijna) alle bijen binnen zijn. Ook moet je zorgen dat de los op elkaar gestapelde bakken niet kunnen verschuiven. Dan worden de bijen erg boos! Maar het spannende zit hem deze zomer vooral in het weer. De vele regen van juli maakte dat de hei volop in bloei staat, dat is gunstig. Maar als augustus net zo regenachtig wordt, dan trekken de bijen er niet graag op uit. Tja, het zijn soms net mensen. Maar het gevolg is dat ze dan ook niet genoeg te eten hebben. Het bijvoeren wordt in deze periode namelijk gestopt.

Een paar dagen later probeerde ik de kasten weer terug te vinden. Is het nu achter dit bosje? Of staan ze achter deze?


Gevonden! Precies in het midden van het bosje kan je de kasten zien.


En zoals je op deze foto kunt zien, vlogen ze volop in en uit. Dat wordt lekker veel heidehoning!

6 reacties

 1. marie jose
  08/09/2011

  Yeaaaah! Leuk he zo op de hei.

 2. Edith
  08/10/2011

  Ben je ook al wezen kijken?

 3. Okke
  08/12/2011

  Ha Edith, Geweldig, in je eerste imkerjaar al naar de heide! Ik hoop op geweldig weer voor jou en je bijen en natuurlijk een enorme oogst!

 4. Edith
  08/14/2011

  Dank je, Okke. Maar dat weer lijkt een beetje tegen te vallen, helaas.

 5. Jochem
  08/21/2011

  Het ziet er prachtig uit Edith! Best professioneel van jullie om echt al te reizen naar de mooie plekjes voor de bijen. Hopelijk gaat alles goed en halen jullie veel lekkers binnen. Ik vond alleen de verhuizing van onze bijen naar hun nieuwe thuis al behoorlijk heftig, maar ja alles went! Tot snel op de cursus!

 6. Edith
  08/21/2011

  He Jochem, nou ik vind jullie avontuur met de topbarhive op mijn beurt weer heel erg spannend. Maar dat is t reizen met de bijen ook wel. Mocht t nu onder begeleiding meemaken, reden om t gewoon maar te doen..

Laat een reactie achter

BlogSociety

@EdithDourleijn